Varför kallas det kattstrypare – Hur buntband har kommit att kallas för kattstrypare

William

2 februari, 2023

1  comments

Ordet kattstrypare, eller buntband som det egentligen heter kallas allt från stripes eller zipties till kabelorganiserar och det mest komiska av dem alla; kattstrypare. Men hur kommer det sig egentligen att kattstrypare har blivit ett så välkänt namn för något som sällan kallas för annat än buntband i butiker eller när man beställer på nätet.

Kattstrypare har väldigt många användningsområden, finns i flera storlekar, material och färger. Banden fungerar genom att man fäster änen genom en “ögla” som sedan går att spänna åt. När bandet spänns åt blir det tajtare och det ska inte vara möjligt att öppna kattstryparen utan att använda något verktyg för att ta sönder den.

I den här artikeln får du lära dig mer om ordets ursprung och hur det kommer sig att kattstrypare används av många och är ett (till stor del) helt okej namn för buntband.

Varför kallas buntband kattstrypare?

Det finns inget exakt svar på frågan varför buntband har kommit att kallas kattstrypare men det finns ett flertal teorier.

Vissa påstår att det helt enkelt är för att “det ser ut som något man stryper en katt med”. Det låter lite väl barbariskt men skulle man använda buntband för att strypa en katt så är det möjligt - om än lite inhumant.

Andra påstår att ordet har uppkommit från att man har använt kattstrypare för att tysta katter och kattungar som jamar mycket. Genom att dra åt bandet så “stryps” katten lite och ska, enligt vissa, börja jama mindre. Hur väl det faktiskt fungerar att tysta en jamande katt med hjälp av en kattstrypare är inget jag rekommenderar att utforska.

Är kattstrypare och buntband samma sak?

Buntband och kattstrypare är helt och hållet samma sak. Kattstrypare skiljer sig inte på någon sätt annat än att många väljer att kalla buntband för kattstrypare.

Anledningen till att buntband kallas för kattstrypare är till stor del för att det anses komiskt och underhållande. Personer som får höra ordet kattstrypare för första gången blir ofta förvånade och skrattandes när de får höra förklaringen.

Olika typer av kattstrypare

Det finns en mängd olika buntband och kattstrypare vars syfte och funktioner varierar. Allt från material, färg, längd, bredd, kvalité och möjlighet till att öppna kan skilja sig åt.

Vanligast är svarta eller vita buntband i smal plast. Dessa används för att hålla ihop kablar, temporärt fästa olika saker i varandra eller för att ge stöd till något.

Det är också vanligt att buntband / kattstrypare används av elektriker och andra hantverkare inom deras yrke. Det är fortsatt vanligaste med smala buntband i plast, även för hantverkare.

Ibland används däremot buntband i metall och tjocka buntband som står emot extra mycket kraft. Det finns till och med öppningsbara kattstrypare.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Tack för ett spännande inlägg! Det var både underhållande och roligt, jag läste skrattande igenom det.

    Själv säger jag kattstrypare haha

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}