Solcellsfontän bäst i test 2023: Med belysning, flytande med batteri eller litet för trädgården

William

2 februari, 2023

0  comments

Solcellsfontäner är ett utmärkt sätt att skapa en unik och estetiskt tilltalande miljö i trädgården. Det finns många olika typer att välja mellan, men vilken är bäst?

I den här artikeln kommer vi att titta på tre olika typer av solcellsfontäner: De som är utrustade med belysning, de som är flytande med batteri, de som är små enkla att placera ut i trädgården. Varje typ har sina fördelar och nackdelar. Därför är det viktigt att tänka på vad man är ute efter innan man gör ett val.

Solcellsfontäner är ett energieffektivt och hållbart alternativ till traditionella fontäner, eftersom de använder solenergi istället för elektricitet. Dessutom är det enkel att installera och underhålla en solcellfontän i trädgården.

Innan vi går igenom, visar bilder och beskriver solcellsfontänerna ska vi gå igenom vad som krävs för att en solcellsfontän ska passa in i trädgården - Både för att fontänen ska se bra ut och vara tilltalande men även för att den ska vara smidig att placerat ut börja fungera.

Köpguide solcellsfontän: Viktiga funktioner

Belysning

Det är viktigt att tänka på belysningen när man köper en solcellsfontän. Det finns olika alternativ att välja mellan, som LED-belysning eller färgglada ljus (RGB). Belysningen kan hjälpa till att skapa en vacker och atmosfärisk känsla i trädgården eller i en annan utomhusmiljö.På dagtid är inte belysningen lika viktigt men under våren och hösten lyser en solcellsfontänen upp vackert i trädgården

Flytande solcellsfontän

När man köper en solcellsfontän är det viktigt att tänka på om det flyter eller inte. Flytande fontäner är oftast mer rörliga och kan skapa en mer livfull och intressant effekt i trädgården. Har du en damm eller en större vattenspegel på gården är en flyande solcellsfontän rekommenderat

Fasta fontäner är mer statiska och kan passa bättre i en mer formell miljö. Dessutom kan de placeras vart som helst i trädgården för att sedan fyllas på med vatten eller kopplas till en vattenslang.

Batteri

Solcellsfontäner använder ofta ett batteri för att lagra energin från solen. Det gör att fontänen fortsätter fungera även under kvällen när solen har gått ned. Ju bättre batteri desto länge håller solcellsfontänen igång efter solen har slutat försöja energi. 

Ett bra batteri kan göra att fontänen kan användas under flera timmar efter solnedgång.

Solcellsfontän med externa solceller

De finns vanligtvis två sätt en solcellsfontän genererar energi genom solcellspaneler. En variant har solcellerna ovanpå fontänen. Då behövs oftast inga kablar och det är den vanligaste typen för flytande solcellsfontäner.

En solcellsfontän med en solcellsplanel är den andra modellen. Den fungerar genom att panelen placeras på sidan av dammen och kan riktas mot solen för att fånga upp så mycket energi som möjligt. Oftast är det att föredra över en solcellsfontän där allt sitter ihop eftersom en solcellspanel är generellt sett betydligt kraftigare och tar upp mer energi av solen.

Det är ovanligt att en solcellsfontän med inbyggda solceller fortsätter pumpa vatten när solen går ned eller till och med hamnar bakom ett moln. En solcellsfontän med externa solcellspaneler fungerar ofta långt efter solnedgången eftersom de är kraftigt nog att ladda upp ett batteri under dagen.

Storlek

Storleken på en solcellsfontän är viktig att tänka på. Om man har en liten trädgård eller en mindre utomhusmiljö kan en mindre fontän vara mer lämplig. Men om man har en stor trädgård eller en stor utomhusmiljö, kan en större fontän skapa en mer imponerande effekt.

Stora fontäner kostar generellt sett betydligt mer än små solcellsfontäner.

Material

Materialet som en solcellsfontän är gjord av är viktigt att tänka på. Det finns fontäner gjorda allt från plast och metall till sten. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar. Fontäner gjorda av sten är ofta väldigt tunga och blir ett mer permanent tillskott i din trädgård. En solcellsfontän i metall håller ofta längre men kan kosta lite mer och en solcellsfontän i plast är både prisvärda och enkla att flytta runt i trädgården efter egen önskan.

Bästa solcellsfontänerna 2023

Solarpumpsystem med fjärrkontroll, batteri och belysning

Solarpumpsystem

Ta kontroll över det vackra vattenspelet. Fjärrkontrollen ger dig alla möjligheter att styra solcellsfontänen. Den passar i de allra flesta trädgårdar och vattendrag.

Fontänen består av pumpsystemet, solcellsplattan och fem olika fontänmunstycken, belysning och en fjärrkontroll som låter dig kontrollera solcellsfontänen inifrån hemmet.

Spurtanordningarna ger antingen en mild, och behaglig fontän som går att anpassa för att passa i din trädgård.

Beroende på årstid och vattendraget kan du välja den sprutanordning som passar bäst.

Solcellsfontänen får sin energi genom en extern solcellsplatta. Du placerar solcellpanelen upp till fem meter från pumpen som ger energi så fort den träffas av solens strålar.

Solcellsfontän med belysning

Pumpen är 100% dränkbar och placeras på botten av dammen och fungerar i flera olika vattendjup. Vattenstålen har en höjd upp till 1,2 meter

När solen inte längre lyser fungerar ändå fontänen tack vare det inbyggda batteriet som laddas när solen skiner.

  • Styr solcellsfontänen med fjärrkontroll
  • Fungerar även vid molnighet
  • Enkel att komma igång med
  • Rekommenderas endast för använding under vår, sommar och höst.

Flytande solcellsfontän med belysning

flytande solcellsfontän

En solcellsfontän med belysning vacker flyter på dammen och skjuter upp vatten genom pumpen som drivs med solens energi.

Fontänen har en kapacitet på vattenstrålen upp till 60 cm. Fontänen går att anpassa med fyra utbytbara huvuden för sprinklern som ger olika utseende.

Trots det låga priset på solcellsfontänen har den ändå ett inbyggt batteri som lagrar energi under dagen. Batteriet håller fontänen igång efter solnedgången och gör dammen praktfull även under kvällen. Under en solig dag då batteriet laddas fullt kan fontänen fortsätta i fyra till sex timmar efter solnedgång.

Fontänen har inbyggd belysning som automatiskt tänds när fontänen är aktiverad. Belysningens nyans är blå och skiner upp vattenstrålarna som skjuter ut ur pumpen.

  • Ingen installation krävs
  • 7 fontänmunstycken ingår
  • Fungerar efter solnedgången
  • Finns endast en färg på belysningen

Billigt solarpumpsystem

fontän

Ett prisvärt och billigt solarpumpsystem som ger dammen en fontän. Vill du ha en fontän med separat solcellspanel är det svårt att hitta ett billigare alternativ utan att brista på kvalitén

Pumpsystemet är väldigt enkelt och fungerar när solen lyser. Det finns ingen belysning och ingen batteri som lagrar energi. Pumpen slutar alltså fungera så fort solen går ned på kvällen.

Pumpen skjuter upp 300L vatten i timmer till en höjd av 79 cm och går att anpassa efter din trädgård och smak. Det finns fyra stigrör och fyra sprinklers som enkelt byts ut.

Solcellsmodulen placeras upp till 5 meter från pumpen, på en plats där solen ofta ligger på.

Kortfattar får du en prisvärd solcellsfontän med en pump som är både långlivad och slitagetålig.

Solcellsfontän med LED-belysning

vattnet

Den mest praktfulla solcellsfontänen för dig som vill ha en vacker och ståtlig fontän som dessutom är upplyst och kan fungera upp till 13 timmar när batteriet är fulladdat.

Solcellsfontänen drivs med hjälp av en extern solcellspanel. Panelen placeras på sidan av dammen upp till 5 meter från pumpen. Solcellerna är mycket kraftiga och kan driva fontänen, aktivera belysningen och laddar batteriet samtidigt när solen skiner på panelen.

Pumpen kan skjuta vatten upp till 2 m men du kan själv justera styrkan från 0,8 meter till 2 meter genom att välja effekt mellan 12V-24V.

Belysningen består av en vit LED-ring med 6 lampor som sitter i närheten av spurtanordningen och lyser upp vattnet med ett vacker, vitt ljus.

Liten solcellsfontän näckros

trädgård

En mindre solcellsfontän som passar i alla dammar och vattendrag oavsett djup. Solcellsfontänen flyter på vattnet och ska efterlikna ett näckrosblad. Näckrosbladen döljer pumpanordningen och ger ett mer naturligt utseende på vattenfontänen.

Med fontänen kommer flera munstycken som monteras på sprutanordningen. Du kan själv välja ut du önskar att vattnet ska dansa.

På solcellsfontänens ovansida sitter solpanelerna och det behövs därmed ingen extern sollcellspanel. Nackdelen är att höga buskar och träd i närheten kan blockera solen, dessutom är solcellspanerlerna releativt svaga och fungerar inte när solen täcks av moln vilket gör att pumpen slutar skjuta vatten. Solen behöver alltså på panelerna hela tiden.

Fontänen pumpar vatten rakt upp till omkring 50 cm när solen skiner stark men vanligtvis omkring 35-45 cm under en vanlig sommardag. Fontänen är väldigt billig och prisvärd, men inte bästa kvalité.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}