Poolrobot bäst i test 2023 – Väggående, batteridrivna robotdammsugare för rengöring av poolen

William

1 februari, 2023

0  comments

Poolrobotar sköter rengöring av poolen automatiskt utan att du behöver anstränga dig. 

Poolrobotar är ett bra alternativ till traditionella metoder för poolrengöring som att skrapa eller skrubba botten och väggar, eller att använda en manuell pooldammsugare. Med en poolrobot slipper man också att släpa ut och ansluta en dammsugare till poolens filter. Poolrobotar är enkla att använda och kan användas oavsett om poolen är inomhus eller utomhus.

Det finns flera olika typer av poolrobotar som passar olika pooler. Bland annat finns väggående och batteridrivna, vilket gör att de enkelt kan navigera runt poolen och suga upp smuts och skräp. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på poolroboter och presentera de bästa modellerna på marknaden

Poolrobotar är utrustade med olika typer av filter, beroende på modell. Vissa har enkel filter, medan andra har avancerade filtreringssystem som kan fånga upp även de minsta partiklarna. Det är viktigt att välja en poolrobot med ett lämpligt filter beroende på poolens storlek och användning.

Vi har testat ett antal poolrobotar och kommit fram till att de poolrobotorna anpassade för privatpersoner och deras egna poolar. Robotarna är utvalda till testvinnare har iimponerade på oss med sin höga prestanda, enkelhet i användning och långa batteritid. 

Vi kommer att gå igenom var och en av dessa modeller närmare och jämföra deras specifikationer, priser och fördelar. Så om du är på jakt efter en poolrobol, fortsätta läsa för att hitta rätt poolrobot för dig.

Köpguide för poolrobot:

Filtreringssystem

Det är viktigt att välja en poolrobot med ett lämpligt filter beroende på poolens storlek och användning. Vissa poolrobotar har enkel filter, medan andra har avancerade filtreringssystem som kan fånga upp även de minsta partiklarna. Det finns olika typer av filter såsom skumfilter, borste filter och mikrofilter.

Skumfilter är bra för att fånga upp större partiklar, medan borste filter är bra för att ta bort alger och annat smuts som sitter fast på poolens botten och väggar. Mikrofilter är det mest avancerade filtret och är bra för att fånga upp små partiklar och bakterier.

Navigationssystemet

Poolrobotar navigerar runt poolen med hjälp av olika typer av tekniker. Välj en poolrobot med ett lämpligt navigationssystem beroende på poolens storlek och form. Några poolrobotar använder sig av kameror eller sensorer för att navigera, medan andra använder sig av kartläggningsteknik.

Sensorer kräver generellt sett mindre installation vilket gör det snabbt att komma igång. Poolroboten kan på egen hand åka runt på botten i poolen och rengöra. En bra poolrobot ska också vara väggående

Batteritid

Se till att välja en poolrobot med en lång batteritid, så att den kan rengöra hela poolen utan att behöva laddas upp. Det är viktigt att tänka på att vissa poolrobotar tar längre tid att rengöra poolen än andra, vilket kan påverka batteritiden.

Rengöringsförmåga

Välj en poolrobot med en hög rengöringsförmåga, så att den kan suga upp smuts och skräp effektivt. Rengöringsförmågan påverkas av bland annat filtreringssystemet, typ av borste och storlek, samt hur mycket vatten som pumpas genom poolroboten.

Hur stora partiklar poolroboten kan ta upp och rengöra varierar också.

Pris

 Det finns poolrobotar i breda prisklasser, allt från några tusenlappar till 10 000 kronor eller mer. Beroende på hur stor pool du har och vilka funktioner du önskar kommer priset att variera. ett generellt råd är att de billigare poolrobotorna är helt okej, men går man upp ett par tusenlappar ökar snabbt kvalitén och man får tillgång till bättre filtreringssystem, navigationssystem och allmän rengöringsförmåga.

Saltvattenpool

Har du en saltvattenpool är det viktigt att du väljer en poolrobot som klarar av att dammsuga i saltvatten. De flesta poolrobotar har inget problem oavsett vattentyp i poolen, men vissa är känsliga för att rengöra saltvatten.

Bäst av allt är såklart en poolrobot som kan rengöra alla typer av pooler, oavsett salthalt i vattnet.

Bästa poolroboten 2023

Väggående poolrobot

pool cleaner

Det bästa valet för de allra flesta. En komplett poolrobot som dammsuger poolen för att rengöra och få bort både stora och små orenheter.

 • Rengör upp till 150 kvm
 • Maximalt pooldjup 2,5 meter
 • Fungerar i alla typer av pooler och vatten, även saltvattenpool
 • Passar alla poolformer (Rektangulära, runda, mm.)
 • Styr poolroboten via mobilapp kopplad till bluetooth
 • Fungerar på alla typer av under men fiber- och glasytor samt kakelpool behöver tillbehöret foam roller
 • Tre program för rengöring; Välj mellan endast väggar, endast golv eller hela poolen.
 • Alla tillbehör ingår (Filterbehållare, 15 meter kabel, kostnadsfri app, strömförsörjningsenhet)

Poolroboten är tystgående och effektiv när den rengör poolen. Den dammsuger väggar, botten och vattenlinjen med en filterdensitet på 180 mikron. Arbetscykel finns att välja mellan en, två och tre timmar.

En stor fördel, och något som många tidigare användare av poolroboten har skrivit i recensioner är att den är tystgående. När poolroboten dammsuger och rengör poolen stör det omgivningen minimalt.

Poolroboten måste rengöras med jämna mellanrum. Rengöringsprocessen är mycket enkel och går snabbt. Tryck in knappen och filterlucka öppnas. Sedan är det bara att lyfta ut och skölja av.

Poolroboten climber pro kan rengöra alla typer av pooler oavsett vinklar, former och nivåskillnader. Rengöring av trappor är däremot begränsad.

Tyst och energieffektiv poolrobot

automatic pool cleaner

En oerhört effektiv och proffsig poolrobot som passar för rengöring av stora eller kommersiella pooler.

Roboten Pool Raptor från Swim & Fun kostar omkring tre gånger så mycket som de flesta andra poolrobotar men håller genomgående hög kvalité på både hårdvara och mjukvara.

Robotdammsugaren är energibesparande och högeffektiv. Den rengör väggar, golv och vattenlinje i poolen ned på en nivå av 180 mikrometer.

Poolrobotdammsugaren har tre automatiska rengöringsprogram som du kan styra från din smartphone eller en enkel manuell kontroll. Poolroboten arbetas bäst i temperaturer mellan 10-32 grader och har en 18 lång kabel som försörjer roboten men energi.

Poolrobot Scooby

vacuums

Poolroboten Scooby är en lämplig rengöringsmaskin för en hemmapool. Robotdammsugaren kan rengöra pooler upp till 50 kvadrameter med ett djup på 2,5 meter som mest. Roboten rengör partiklar ned till 0,59 millimeter.

Roboten har en 13 meter lång flytande kabel som inte riskerar att trassla tack vare “Anti-twist” systemet som. Anslutningarna till kabeln är vridbara vilket gör att den inte slår knut på sig själv eller fastnar vid något.

Poolroboten Scooby har intelligent navigering och kan rengöra de flesta ytor.

 • Glasfiber
 • Betong
 • Kakel
 • Mosaik
 • Färg
 • Polyester
 • Vinyl-liner

En bra och prisvärd poolrobot som inte ställer till med problem eller kräver mycket underhåll. Den största nackdelen är poolrobotens begränsning till poolstorlek (max 50 kvm) och att det inte finns någon app som man kan koppla till mobilen.

Billig poolrobot

Ocra 50 poolrobot lämpar sig för små pooler upp till 24 kvm. För en rund pool är det maximalt en diameter på 5,5 meter.

Poolroboten är väldigt billig men har inga extra funktioner utan gör enbart jobbet med att rengöra poolen

Roboten är oerhört enkel att använda och kommer med alla tillbehör som behövs samt en instruktionsbok som beskrvier exakt hur du kommer igång med att rengöra poolen.

(Eller rättare sagt, hur du kommer igång med att inte behöva rengöra poolen själv längre)

Robotdammsugare för pool

Av samma tillverkare som den ovanstående poolrengöraren finns Ocra 150 för större pooler. Robotdammsugare rengör upp till 60 kvadratmeter och klarar av pooler i olika utformning oavsett om de är fyrkantig, runda eller andra typer av vinklar och former.

En rengöringscykel tar två timmar. På den tiden ser roboten till att poolens väggar och golv blir fria från smuts och orenheter.

Roboten har en integrerad pump och ett filtersystem som är oberoende av poolens egna filtersystem. Robotdammsugaren Ocra 150 är ganska dyr för vad den erbjuder.

Den kommer absolut att rengöra och hålla poolen fräsch, men för en robot över 10000 kronor kan få bättre funktioner och kvalité.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}