Gnistgaller och gnistskydd för öppen spis: Bäst i test 2023

William

29 januari, 2023

0  comments

Gnistgaller och gnistskydd är viktiga delar av säkerheten för öppna spisar. Dessa enheter hjälper till att hålla gnistor och lågor inom eldstaden och förhindra brand. Gnistgaller placeras vanligtvis framför eldstaden och fungerar som en barriär för att hindra gnistor från att sprida sig utanför eldstaden.

Gnistskydd, å andra sidan, är placerade ovanpå eldstaden och hjälper till att fånga upp gnistor som kan ha sluppit igenom gnistgallret.

Det finns många olika typer av gnistgaller och gnistskydd tillgängliga på marknaden idag, inklusive de som är gjorda av metall, glas eller keramik. Välj en som matchar din öppna spis och din inredning. Det är viktigt att välja en gnistgaller eller gnistskydd som är lämplig för din eldstad och din användning.

Det är också viktigt att regelbundet underhålla och rengöra gnistgaller och gnistskydd för att säkerställa att de fungerar korrekt. Detta inkluderar att ta bort damm och smuts, samt att kontrollera att det inte finns några skador eller brister.

Det är viktigt att vara medveten om brandrisker när man använder öppna spisar och kakelugnar. Genom att använda gnistgaller och gnistskydd och regelbundet underhålla dem, kan du hjälpa till att minska risken för brand och förhindra skador på din egendom.

Att välja gnistskydd - Viktigt att tänka på

Kompatibilitet:

Det är viktigt att se till att gnistgallret eller gnistskyddet som du köper passar din specifika eldstad och användning. För att göra detta bör du först identifiera om din eldstad är en öppen spis eller en kakelugn och vilken storlek den har. I den här artikeln rekommenderar vi endast gnistgaller för öppna spisar. En kakelugn använder sig av en annan typ av gnistskydd.

Därefter bör du se till att det valda gnistgallret eller gnistskyddet är avsedda för just din typ av eldstad och har rätt mått för att passa. Om du är osäker på vad som passar din eldstad, kan du alltid fråga en professionell för råd.

Material

Gnistgaller och gnistskydd finns i olika material som metall, glas och keramik. Varje material har sina för- och nackdelar. Gnistgaller och gnistskydd gjorda av metall är ofta billigare och lättare att rengöra men kan vara mindre estetiskt tilltalande. Gnistgaller och gnistskydd gjorda av glas eller keramik är ofta mer estetiskt tilltalande, men kan vara dyrare och svårare att rengöra.

Dimensioner

För att säkerställa att gnistgallret eller gnistskyddet passar din eldstad, bör du mäta din eldstad och jämföra måtten med gnistgallret eller gnistskyddet du tänker köpa. Det är viktigt att välja en enhet med rätt storlek för att säkerställa att den passar och fungerar som det ska.

Det är också bra om gnistgallret går att anpassa något, exempelvis genom att sidorna går att vända in eller ut mot öppning.

Rengöring och underhåll

Gnistgaller och gnistskydd kräver regelbunden rengöring och underhåll för att fungera korrekt. Detta inkluderar att ta bort damm och smuts, samt att kontrollera att det inte finns några skador eller brister. Välj ett gnistgaller som är lätt att rengöra och underhålla för att underlätta denna process.

Brandklassad

Gnistskydd bör vara certifierade och testade för att säkerställa att de uppfyller brandkrav som ställs av bland annat försäkringsbolag. Kontrollera alltid att det valda gnistgallret eller gnistskyddet har en lämplig brandklassning. 

Detta kan vanligtvis hittas på förpackningen eller på tillverkarens hemsida. Utan godkänd klassificering riskerar du brand och att din hemförsäkring inte täcker kostnader för olyckan.

Gnistgaller för öppen spis: Bäst i test 2023

Gnistgaller i svart smite

öppen spis

Ett snyggt och elegant gnistgaller i svart smide som dessutom är en funktionell lösning för att skydda mot gnistor från öppna spisen. Det är gjort av svartmålat smide, ett material som är tåligt och hållbart, men också estetiskt tilltalande. Gnistgallret har en klassisk design som är stilren trots detaljerna och passar in i de flesta hem.

Gnistgallret är 40 cm högt (45 med dekorationerna) och går att justera för att få den bredd man önskar. Med båda sidorna helt utfällda är gnistgallret 70cm men viker man in sidoplattorna är gnistgallrets mittenplatta enbart 38cm.

Det är lätt att rengöra med en fuktig trasa vid behov och är materialet motståndskraftig mot rost och korrosion. Det är också utformad för att stå emot värme och hålla formen även efter flera år av använding.

Mät din öppna spis innan du skaffar ett gnistgaller så du vet att den med säkerhet passar. Det viktiga är att eldstaden inte är för liten. Spisen ska vara något större än gnistgallret

Svart gnistgaller för öppen spis i järn

vedträn

Likt förra modellen är även detta gnistgaller i tre delar och med vacker design ovan mittengallret. Denna modell är dock aning större. Helt utfällt är gnistgallret 102 x 61 cm vilket gör att den endast passar öppna spisar som är något större.

Gnistskyddet är tillverkat i högkvalitativt järn vilket gör det både hållbart och rejält utan risk att falla ihop under användning. När du inte använder spisen är det möjligt att fälla ihop gallret helt och förvara det i ett skåp eller låta det stå kvar i den öppna spisen och stoltsera med sina vackra detaljer.

Gallret är något dyrare än testvinnaren, men också något större.

Bågfomat gnistgaller

smide

Ett väldigt enkelt gnistskydd utan utmärkande design eller med smarta funktioner. Gnistgallret är däremot av hög kvalité och gör precis vad man vill att ett gnistgaller ska göra: Skyddar barn och husdjur från eldstaden och ser till att det inte flyger gnistor från den öppna spisen.

Gnistskyddet är svart och i bågformad design. Den är tillverkad av pulverlackerad metall och är 61 cm hög, 66 cm bred och 15 cm djup.

Nätmäaskorna är väldigt små vilket gör att det stoppar såväl gnistor som aska. Perfekt för den öppna spisen.

Gnistgallret är enligt oss lite väl dyrt för vad man får då det inte finns några speciella funktioner, någon vacker design eller annat som utmärker gnistskyddet från andra modeller.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}