Bete till råttfälla och musfälla – Ladda musfälla steg för steg

William

10 april, 2023

0  comments

En mus- eller råttfälla är effektivt för att bli av med råttor - men det gäller att gillra fällan med rätt bete.

En råttfälla går att gillra med en mängd olika typer av mat som både och råttor gillar. Allt från ost och leverpastej till olika typer bete framtaget för just råttor och möss går att använda.

I den här artikeln får du lära du ska gillra en musfälla eller en råttfälla för att den ska locka till sig gnagarna så effektivt som möjligt. Dessutom får du tips på hur och var du ska placera fällan för att bli av med mössen och råttorna.

Bete till råttfälla

Råttor och möss äter de mesta och är inte särskilt kräsna. Råttor äter allt från fallfrukt, spill från fågelmatare och mat i en kompost och möss letar gärna efter mat i skafferi eller under diskhon.

Trots mössens matglädje är det viktigt att du väljer mat som luktar mycket och som lockar till sig gnagarna. Även om de skulle äta det mesta om de har ont om mat kommer de att välja födan som doftar och smakar bäst.

Bäst är att använda sig av lockbete anpassat för möss och råttor.

Ladda musfälla och råttfällor med

  • Lockbete för möss och råttor
  • Bacon
  • Torkat kött
  • Salami och skinka (gärna rökt)
  • Jordnötssmör, choklad och nötter
  • Russin
  • Fisk och kaviar
  • Godis (Japp, snickers, dumle, vingummi)

Ost är inte rekommenderat för att ladda en råttfälla. Myten om att möss älskar ost stämmer inte utan är bara framgångsrikt i serietidningar och barnfilmer.

Honung och kalaspuffar är heller inte rekommenderat. Möss lockas inte till födan trots den sötma som finns i honung.

Bästa betet för musfällor och råttfällor

I det här stycken berättar jag om olika lockbeten som är tillverkade för att locka både möss och råttor till fällan. Det går som sagt att använda många typer av mat som lockbete men med anpassat bete för just möss och råttor blir det både enkelt och effektivt att bli av med möss.

Provoke lockbete

gnagare

Provoke är ett giftfritt lockbete som är tillverkat för att locka möss och råttor till fällan. Lockbetet är gel som är enkel att dosera med tuben.

Lockbetet är giftfritt och hypoallergen vilket gör att lockbetet alltid går att använda, oavsett allergier hos personer eller djur.

Klämflaskan gör det enkelt att dosera lockbetet på fällan och i närheten för att locka till mössen. När du är klar dra du åt skruvkorken och låter betet göra doften. Den största fördelen med Provoke lockbete är dess enkelhet i användningen och att du slipper använda kladdigt lockbete som kan bli dåligt och börja lukta illa efter ett par dagar.

Den största nackdelen med Provoke är priset. Den kostar lite mer än andra alternativ men det behövs inte mycket för att locka till sig möss och lockbetet at god hållbarhet.

Goodnature lockbete

lockbete

Goodnature lockbete är ett chokladbaserat lockbete med mycket fett och protein för både råttor och möss. Lockbetet är framtaget för att fungera både inomhus och utomhus med lång hållbarhet.

Lockbetet är prisvärt och fungerar oavsett i både minusgrader och plusgrader. Betet är anpassad för att hålla hög attraktionskraft mot möss och råttor under en längre period. Risken att gnagarna tappar intresse för lockbetet är alltså minimal.

Nackdelen med lockbetet är att påsen och doseringspumpen inte är lika smidig att använda som Provoke lockbete - men eftersom priset är lägre kan det vara värt det.

Gillra en musfälla

När du ska gillra en råttfälla är det viktigt att tänka på två saker. Var du placerar råttfälla och vad du ska locka gnagarna med.

Du ska försöka att placera musfälla på en plats där mössen ofta befinner sig. Kolla där du misstänker att mössen finns och leta efter musbajs. Möss lämnar avföring efter sig där de rör sig som mest till skillnad från råttor som ofta gör sina behov på en utsatt plats.

Hittar du musskit eller spår av möss som har gnagt är det en bra plats för en musfälla.

Råttor trivs bäst i fukt och mörker. Vanligtvis håller råttorna sig kring avlopp eller i källare där människor inte stör dem så mycket. Hör du råttorna eller ser andra spår av dem är det en bra plats för fällorna.

När du ska gillra fällan är det viktigt med ett bra bete som lockar möss och råttor med lukt. Gnagarnas luktsinne är exceptionellt men du bör ändå välja lockbete av hög kvalité för att fällan faktiskt ska ha någon nytta.

Det är också klokt att använda sig av handskar när du gillrar fällan. Annars riskerar du att lämna mänsklig lukt på fällan som skrämmer mössen.

Placera en stor klick av lockbetet i fällan och mindre klickar i närheten för att locka till råttfällan.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}