Råttor och möss är ett vanligt problem när de flyttar in i bostäder där vi människor lever. Råttor trivs bäst i källare, avlopp eller andra fuktiga miljöer. De kan sprida sjukdomar genom avföring och urin som kan smitta med bland annat salmonella, hantavirus och toxoplasma. Därför är brådskande att få bort råttor så snabbt som möjligt.
Möss flyttar ofta in på hösten då temperaturen sjunker utomhus för mat och värme. Möss är inte lika hälsofarliga som råttor men de gnager på de mesta och kan komma åt kablar, elledningar och isolering som i värsta fall kan sluta i brand.
Att bli av med råttor och möss kan vara svårt men med en bra råttfälla, förebyggande åtgärder och genom att ladda musfällan med rätt lockbete kommer du snabbt bli av med gnagarna i huset.
I den här artikeln får du en komplett guide för att bli av med möss och råttor. Du får tips på vilka åtgärder du behöver vidta (både utomhus och inomhus), hur och var du ska placera fällorna och vilka mus- och råttfällor som är bäst för ditt ändamål.
Hur man vet om man har råttor eller möss
Råttor och möss är ofta ganska enkelt att upptäcka. De hörs när de springer i väggarna, gnager eller krafsar. Möss är lätta att upptäcka eftersom de lämnar spår efter sig i form av musskit där de oftast befinner sig.
Råttbajs är däremot svårare att upptäcka, även fast de är större. Det beror helt enkelt på att råttor ofta bajsar på samma plats medan möss bajsar lite här och där.
Är du osäker om du har råttor och möss i huset eller fritidshuset kan du använda dig av indikationsbete som tydligt avslöjar om du har råttor och möss som springer i väggarna. Betet kostar inte särskilt mycket och är enkelt att använda. Du kan köpa dem här.
Bli av med råttor
Det finns flera olika sätt att bli av med möss och råttor. Den vanligaste metoden är att använda sig av fällor som man gillrar med bete som gnagarna tycker om. Råttorna känner av lukten från betet och försöker komma åt födan. Då aktiveras fällan och skadedjuret avlivas.
Det räcker inte att bara köpa en fälla för att bli av med möss och råttor. Du behöver även förebygga en ny invasion av möss så de inte återkommer nästa år när kylan kommer.
Täta mot möss
Oavsett om du har möss eller råttor i väggarna, under altanen eller i huset måste de komma in på något sätt. En mus är mindre än en råtta och tar sig in genom mycket små öppningar. En springa om 6-7 mm kan räcka för en mus att ta sig in genom.
Råttor är större än möss men kan ändå ta sig in genom springor som är så små som 2 centimeter. Dessutom kan råttor hoppa upp till 1 meter utan ansats.
När du tätar mot möss och råttor fungerar stålull eftersom de inte vill gnaga genom tätningen. Ett annat sätt att täta mot möss är att använda tätningsmedel. Tätningsmedel är enkelt att använda och stoppar möss och råttor från att ta sig in i byggnader. Tätningsmassan sprayas i en öppning där du misstänker att mössen tar sig in genom.
Därefter stelnar det yttre lagret av tätningen medan insidan är fortsatt mjuk. När en gnagare försöker gnaga genom tätningen känner de att tätningen är mjuk och slutar direkt att gnaga.
Tätningsmassa fungerar bra för sprickor i husfasaden (går att måla) eller glipor i köksskåpen. Tätningsmassa mot möss kan användas både inomhus och utomhus.
Göm undan mat och föda
Både råttor och möss söker sig till byggnader eftersom de ofta finns mat att hitta. Finns det ingen mat kan de inte överleva och söker sig till andra platser. Ett bra sätt att bli av med råttor är därför att se till att de inte finns någon föda för gnagarna.
Möss letar sig ofta till köket för att hitta till skafferiet eller för att äta spilld mat under diskhon. Kolla en extra gång om de finns några springor som måste tätas där. Råttor letar ofta mat utomhus och äter de mesta. Fallfrukt från träd, kompost, bokashi och spill från fågelmatare lockar till sig råttor.
Se till att allt som råttor och möss kan tänkas äta är helt instängt, gärna i förpackningar som inte släpper igenom särskilt mycket lukt eller som inte går att gnaga genom.
Använd en råttfälla
När du har försäkrat dig om att råttorna eller mössen inte har någon möjlighet att ta sig in längre och har gjort ditt bästa för att begränsa deras tillgång till mat är det att bli av med gnagarna på riktigt.
Med hjälp av en råttfälla eller en musfälla kan du locka till dig skadedjuren och få bort dem från ditt hus.
Det finns en hel olika råttfällor och vilken som är bäst kan vara svårt att veta. De olika typerna av fällor mot mus och råtta är;
- Slagfälla
- Kolsyrefälla
- Elektrisk fälla
- Ultraljudsskrämma
- Vippfälla
Slagfälla

En slagfälla är den klassiska typen av råttfälla som de flesta känner igen. Slagfällan är enkel och fungerar genom att den slår över musen eller råttans huvud när gnagaren försöker äta lockbetet. Enkelt och billigt, men måste tömmas ofta.
Kolsyrefälla mot möss och råttor

Kolsyrefällan är en smart lösning som fungerar för att helt och hållet bli av med både råttor och möss. Den är effektiv, kan döda många gnagare och är väldigt human då den alltid lyckas döda råttan.
Nackdelen med en kolsyrefälla är att den är lite dyrare än många andra varianter men den kan som sagt döda väldigt många gnagare innan den behöver tömmas, och använda den utomhus tömmer den sig själv genom att andra rovdjur såsom fåglar tar vara på de avlidna råttorna.
Det finns startkit att köpa där lockbete, patroner, indikationsbete och själva fällan ingår till ett reducerat pris.
Elektrisk fälla

En elektrisk fälla avlivar möss och råttor genom en kraftig stöt. Gnagare lockas till fällan genom lockbete och så fort den kommer in i fällan aktiveras den.
En elektrisk fälla är väldigt enkel att använda och fungerar genom batteri. Fällan behöver tömmas med jämna mellanrum beroende på vilken modell du väljer men omkring 10 aktiveringar innan den behöver tömmas är vanligt.
En annan stor fördel med en elektrisk fälla är att barn och husdjur som katt eller hund inte riskerar att få en stöt då fällan öppning och gång är för liten. Det är endast råttor och möss som tar sig in.
Ultraljud mot möss

Ultraljud är ljud i mycket hög frekvens som inte hörs av människor. Tanken är att gnagarna ska uppleva ljudet störande och hålla sig borta och i tester har det faktiskt fungerat. Både råttor och möss har känt av ljudet från skrämma och hållit sig borta.
Nackdelen är dock att gnagarna återvänder efter ett tag. När de upptäcker att ljudet inte är farligt återvänder de och fortsätter bosätta sig huset.
Vippbräda med hink mot möss

Ett klassiskt sätt att fånga möss är med hjälp av en vippbräda och en hink. Mössen klättrar upp via rampen för att utforska lockbetet. När musen tar sig ut på vippbrädan ger den vika för musen vikt och gnagaren faller ned i hinken där den fastnar.
Nackdelen med en vippbräda är att mössen fångas levande och du måste själv avliva dem. Vissa fyller hinken med vatten och glykol som gör att ytspänningen bryts. Det gör att mössen inte längre kan simma och drunknar i vattnet.
Lukt som skrämmer råttor och möss
Utöver fällor är det vanligt att använda sig av lukter som inte råttor och möss gillar. Det finns många ideér och allt från kaffe och vitlök till ättika eller bensin föreslås på olika hemsidor, tidningar eller personer emellan. Nedan ser du de bästa lukterna för att skrämma råttor och möss.
- Ättika
- Vinäger
- Vitlök
- Klorin
- Bensin
- Terpentin
- Lacknafta
- Kaffe
Det är helt enkelt starka dofter som skrämmer råttor och möss. Lukter som inte är naturligt för dem.
Bli av med lukt från död mus eller råtta
Döda möss och råttor börjar ofta lukta en hel del, särskilt om gnagaren avlider i ett fritidshus eller i källaren där ni sällan befinner er. Då sprider sig ofta en stark lukt av död mus eller råtta som i sig är ofarlig, men inte särskilt behaglig.
Det bästa du kan göra är att identifiera var lukt kommer från och om möjligt få bort djurliket från huset. I många fall är det omöjligt att hitta den döda gnagaren och lukten sprider sig i huset.
Lukten avtar efter ett tag när djurliket bryts ned och eventuellt fångas upp av andra rovdjur. Ofta är det alltså bara att stå ut och vänta på att lukten försvinner. Gör den inte det eller om lukten är väldigt påtagligt kan du behöva ozonsanera huset