Svalt tyngdtäcke bäst i test 2023 – Förbättra sömnen med ett tyngdtäcke av svalkande material

William

11 februari, 2023

0  comments

Ett tyngdtäcke är ett täcke som har tyngd i sig.Tyngdtäcken rekommenderas av många läkare och sömnexperter för de som lider av oro, ångest, stress eller andra sömnrelaterade problem då ett tyngdtäcke kan göra dig tryggare, somna snabbare och få en bättre sömn överlag.

Det finns flera varianter av tyngdtäcken. I den här artikeln kan du läsa mer om de svalare sorterna. Svala tyngdtäcken passar bra för den som kan ha svårt att somna på sommaren för att det är varmt. Ett svalt tyngdtäcke ska alltså vara värmereglerande och ha tyngd för att du ska få bättre sömn.

Längre ner i texten får du mer information om de egenskaper som utgör det perfekta svala tyngdtäcket. Egenskaperna är det jag utgått från när jag jämförde olika produkter, valde ut de bästa och därefter rangordnat dem i en topplista.

I den avslutande delen får du mer information om hur du väljer rätt tyngdtäcke och hur du kan använda ett för att lindra dina besvär.

Svalt tyngdtäcke - viktiga faktorer

Ett tyngdtäcke kan vara ett bra hjälpmedel för att du ska få den sömn du behöver för må bra. För att du ska sova ordentligt även när temperaturen börjar att stiga på våren och når sin höjdpunkt under sommaren kan du använda ett tyngdtäcke som har svalkande egenskaper.

Det som avgör huruvida tyngdtäcket är svalkande eller inte är beroende på vilket material det är tillverkat av och hur pärlorna fördelas över täcket vilket är grundläggande för ett bra och behagligt luftflöde. Förutom material och luftcirkulation finns det andra faktorer som utgör det bästa tyngdtäcket. 

I den här delen kan du läsa mer om de faktorer som det bästa sommar tyngdtäcket bör inneha. Egenskaperna är det jag utgått från när jag jämförde olika sommartyngdtäcken och valde ut de bästa vilket även kan vara användbart för dig för att du ska veta vad du bör kolla efter när du själv väljer ut vilket tyngdtäcke du ska köpa.

Svalkande material och luftflöde

Eftersom det finns vanliga tyngdtäcken som är värmande är det viktigt att svala tyngdtäcken gör sitt jobb väl och är framtagna för att de ska vara svalkande.

Täckets yttre material ska bestå av en textil som andas bra. Bambu är ett bra exempel på ett material med bra andningsförmåga.Täcket ska vara fylld av pärlor som gör att tyngden fördelas jämnt över täcket för att det ska skapa ett bra luftflöde.

Behaglig tyngd

Tyngdtäcken ska inneha en fyllning som gör att täcket är tyngre än vanliga täcken. Ett tyngdtäcke ska i regel väga mellan 3 och 12 kilo.

Pärlorna ska lägga sig behagligt över kroppen för att det ska uppnå önskad effekt. Det vill säga att det ska skapa ett behagligt tryck över din kropp som påminner om när du får massage för att du ska känna dig mer avslappnad och komma till ro. Tyngden ska inte kännas hård utan lägga sig behagligt men med ett visst tryck.

Storlek

Det är viktigt att täcket har tydliga dimensioner för att du ska välja rätt tyngdtäcke. Förutom att du väljer utifrån den vikt du föredrar ska produkten tydligt vara uppmärkt hur stort det är på längden och bredden. Ett täcke ska i regel vara 20-30 cm längre än vad du själv är. Om du är 180 cm ska du alltså ha ett täcke som är runt 200 cm långt.

Bredden kan du anpassa efter bredden på din säng. På så sätt blir det enklare för dig att välja det täcke som passar dig och din säng bäst.

Lättbäddat

Det ska inte vara svårare att bädda med ett tyngdtäcke än ett vanligt täcke. Därför ska det vara lätt att hantera och du ska inte behöva kämpa för att täcket ska landa på plats inne i påslakanet. För ytterligare användarvänlighet ska täcket vara utrustat med öglor på kortsidorna eller ha andra lösningar som gör att du kan förankra täcket på ett smidigt sätt. 

Cura of sweden pearl classic

somna

Tyngdtäcket pearl classic kommer i två olika vikter. Du kan välja mellan 5 kg och 9 kg. Den kommer även i två olika utföranden och du kan välja mellan vit och ljusgrå.

Täcket har måtten 150 x 210 cm vilket är mediummått och passar vuxna människor som är medellånga och får plats i de flesta sängar.

Fyllningen består av kiselpärlor som är insydda i täcket i påsar vilket gör att tyngden fördelas jämnt över täcket. Fyllningen av kiselpärlor hjälper även till att skapa ett bra luftflöde och täcket är därmed svalt. Tyngden gör att pärlorna lägger sig på ett behagligt sätt längs med kroppen och uppnår ett tyngdtäckes önskade effekt.

Överdraget är tillverkat av bomull vilket är ett mjukt material. Mellan yttertyget och pärlorna finns en tunn polyesterfilt som gör att täcket är mjukt och behagligt att använda och håller pärlorna på plats. Täcket innehar en CE märkning som styrker att den är säker att använda och når upp till europeiska standardkrav. Produkten har även ett OEKO-tex certifierat vilket styrker att materialen är giftfria. 

Tyngdtäcket pearl classic är lätt att hantera och innehar öglor på sidorna för att du ska kunna fördela täcket på ett smidigt sätt i påslakanet.

Pris: 1199 kr.

Beckasin tyngdtäcke grå bambu

tyngdtäcke

Tyngdtäcket har följande mått:

  • Längd: 210 cm.
  • Bredd: 150 cm.
  • Vikt: 5 kg.

Täcket är därmed av medium storlek och passar de flesta sängar och vuxna människor och har en av de lägre vikterna vad gäller tyngdtäcken.

Tyngdtäcket är tillverkat av bambu. Materialet är fritt från skadliga kemikalier och är miljövänligt. Bambu är ett material som är naturligt temperaturreglerande och därför hjälper materialet till att hålla dig sval även under de varmaste nätterna på sommaren och varm under vintern när det är som kallast.

Alltså kan du använda täcket oavsett årstid och den anpassar sig efter temperatur och håller dig sval eller varm. Du behöver därmed inte köpa flera täcken och anpassa dina täcken efter årstid och du kan använda det året runt. 

Yttertyget består av bambu och tygets vaddering består av bomull vilket gör täcket till mjukt och lent. 

Täckets fyllning består av luktfri sandkristall från kvarts som ger täcket en tyngd som fördelas jämnt över hela täcket och lägger sig behagligt över kroppen vilket ger en lugnande effekt. Den innehar en CE-märkning vilket styrker att den är säker att använda och lever upp till europeisk standard. Dessutom är den OEKO-tex certifierad och är fri från skadliga kemikalier.

På sidorna av täcket finns öglor som gör att du kan hantera det på ett enkelt sätt.

Pris: 1249 kr.

Beckasin tyngdtäcke vit bambu

svalt

Tyngdtäcket är 210 cm på längden, 150 cm på bredden och har en totalvikt på 5 kg. Täcket passar för vuxna människor som är medellånga. Täcket har en av de lättare viktklasserna som tyngdtäcken kommer i och passar därmed även för större barn.

Täckets yttertyg består av bambu. Bambu är ett material som reglerar temperatur naturligt. Det innebär att materialet håller dig sval på sommaren och varm på vintern och du kan använda täcket hela året. Yttertygets vaddering är av bomull vilket gör att täcket är mjukt.

Fyllningen av hypoallergen luktfri sandkristall från kvarts. Materialet fördelas jämt över täcket och lägger sig behagligt på kroppen.

Alla Beckasins täcken är OEKO-tex certifierade vilket innebär att de är fria från skadliga kemikalier. Täcket innehar en CE-märkning och är därmed säker att använda och uppfyller kriterier inom europeisk standard.

Tyngdtäcket är lätt att hantera och är utrustat med öglor på sidorna som du kan använda för att få täcket på plats på ett smidigt sätt i påslakanet eller förankra det i sängen.

Pris: 1099 kr.

Tyngdtäcken - vanliga frågor

Hur väljer jag rätt vikt på mitt tyngdtäcke?

Tyngdtäcken säljs i flera olika vikter. För att du ska välja rätt tyngdtäcke ska du utgå från din kroppsvikt. Man brukar säga att man ska ha ett tyngdtäcke som motsvarar 10 - 15% av den totala kroppsvikten. Väger du 70 kg ska du välja ett täcke som väger 7 kilo. Men en del föredrar lättare vikter och andra något tyngre.

Det är en smaksak. Om du inte har använt ett tyngdtäcke förut ska du börja med en lättare variant för att därefter känna efter om du skulle vara i behov av ett något tyngre tyngdtäcke.

Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Tyngdtäcken har sedan länge använts inom vården för patienter som lider av psykisk ohälsa då tyngden får en att känna sig omfamnad och har en lugnande effekt. Tyngden gör att kroppen släpper ifrån sig ämnen och hormoner som får oss att må bra vilket gör att du kan somna lättare och sova bättre.

Förutom att tyngdtäcken kan ha en lugnande effekt kan de också hjälpa dig som lider av kronisk smärta då vikten kan mjuka upp musklerna något eftersom trycket liknar när du får massage.

Men om du lider av allvarliga fysiska sjukdomar ska du rådgöra med din läkare innan du köper ett tyngdtäcke för att försäkra dig om att det kan vara en bra behandlingsmetod för dig och dina besvär.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}