Sommartäcke bäst i test 2023 – Svala sommartäcken som inte blir för varma under natten

William

11 februari, 2023

0  comments

Ett sommartäcke är en svalare variant av ett vadderat täcke. De är tillverkade av ett material som skapar ett bra och jämnt luftflöde och känns svalt och mjukt mot kroppen.

Sommartäcken har oftast tunnare vaddering och därför känns det som ett vanligt täcke. Men skillnaden mellan ett vintertäcke och ett sommartäcke är att vintertäcken värmer medan ett sommartäcke har egenskaper som reglerar värmen. Många upplever att de har svårt att sova när det är varmt och därför kan ett sommartäcke vara till stor hjälp för att du ska få bättre sömn på sommaren.

I den här artikeln kan du läsa mer om olika sommartäcken som finns på marknaden. De är jämförda och rangordnade i en topplista utefter hur väl de uppfyller de funktioner ett bra sommartäcke bör inneha. Till exempel hur väl materialet andas och vilket material täcket är tillverkat av. Längre ner i artikeln får du mer information om de egenskaper jag eftersökt när jag valde ut och jämförde de bästa produkterna.

Sommartäcke - tänk på detta

Med ett täcke som är anpassat för varma temperaturer får du bättre förutsättningar för en god natts sömn även under sommaren när det är som varmast. Därför är det viktigt att du väljer rätt sorts täcke.

Det som utgör det bästa sommartäcket är att det är svalt och har en fyllning som skapar ett bra luftflöde. Förutom att täcket ska ha svalkande effekt och vara tillverkat av material av hög kvalitet finns det andra egenskaper du bör ha i åtanke när du ska välja ut ett sommartäcke.

I den här delen kan du läsa mer om de faktorer som utgör ett bra sommartäcke. Egenskaperna är även det som stått till grunden för jämförelsen mellan produkterna.

Svalkande egenskaper

Du köper ett sommartäcke för att du antagligen har problem med sömnen när det är varmt. Därför är det viktigt att täcket är utvecklat för att det ska vara svalkande. Täcket ska till exempel vara tillverkat av ett material som andas bra och vadderingen ska inte vara för tät. Täcket ska tydligt vara uppmärkt med att det är ett sommartäcke eller ett svalt täcke för att du ska försäkra dig om att du väljer rätt produkt.

Vaddering

Täcken kan ha olika vadderingar som på olika sätt påverkar hur bra luftflödet är eller hur värmande täcket är. Det finns flera olika vadderingar att välja bland beroende på vad du personligen föredrar. Väljer du ett täcke med dun från fågel ska du välja ett högre fjäderlantal eftersom täcket då blir luftigare vilket skapar ett bättre luftflöde och täcket blir därmed svalare.

Men om du väljer ett täcke som är fyllt av exempelvis polyester ska du välja en tunnare fyllning eftersom denna typ av vaddering blir mer värmande desto mer vaddering det är och materialet inte kan andas lika bra. Är täcket fyllt av fiber ska de vara håliga eftersom det gör att luftcirkulationen blir bättre och täcket blir lättare vilket också är viktigt för att täcket inte ska bli för varmt. 

Hållbart material

Det är viktigt att täcket är tillverkat av ett material som känns svalt mot kroppen. Men det är minst lika viktigt att materialet är hållbart och håller en hög kvalitet för att du ska ha användning av ditt täcke under många somrar framöver. Därför ska materialet vara tåligt.

Många konsumenter väljer bort material som påverkar miljön, djur och människor negativt och därför är det bra om materialen innehar certifikat som styrker att materialet är framställt på ett sätt som främjar klimatet, styrker att djuren har levt under bra levnadsförhållanden eller att de som arbetar med att tillverka och framställa materialet gör det under bra villkor.

Mått

För att du ska försäkra dig om att du köper hem ett täcke som passar dig och din säng är det viktigt att produkten är uppmärkt med hur stort det är. Ett medium täcke är 150 x 210 cm och passar standard sängar. Ett täcke som är 230 x 220 cm är för king size. En tumregel när du ska köpa täcken är att täcket ska vara omkring 20 - 30 cm längre än vad du själv är.

Alltså om du är 170 cm lång ska du välja ett täcke som är runt 200 cm på längden. Bredden kan du anpassa efter hur bred din säng är.

Sommartäcke Outlast Värnamo of Sweden

sömn

Täcket har måtten 150 x 210 cm vilket är ett medium mått och passar därmed de flesta sängar och vuxna människor. Den väger totalt 450 g och är därmed inte tungt att ha på sig och lägger sig behagligt över kroppen. 

Täckets ena sida är tillverkat av Outlasts egenutvecklade material som absorberar, utjämnar och förvarar temperaturen samt minskar fuktigheten. Studier har visat att Outlastprodukter reducerar svettproduktionen mellan 30 - 50 %. Täcket anpassar sig till hudens mikroklimat och ger en jämn värmefördelning.

Andra sidan av täcket är tillverkat av bomullstyg som gör att täcket är mjukt. Vadderingen består av polyesterfiber. Materialet andas bra, har en bra vaddering som inte blir för varm och är svalkande och mjukt.

Täcket innehar en ÖKO-tex certifiering vilket innebär att materialen inte innehåller några hälsofarliga ämnen.

Sommartäcket är lätt att sköta om och går att tvätta på 40 grader.

Pris: 1650 kr. 

Lillesand sommartäcke

sova

Sommartäcket finns i två olika storlekar. Du kan välja mellan 150 x 210 cm och 230 x 220 cm. Den väger totalt 400 g och det är därmed mycket lätt. Tyngre täcken lägger sig tightare mot kroppen vilket gör att huden får svårare att andas och du blir varmare och svettas lättare. Lillesand är ett lätt täcke som håller kroppen sval.

Täckets vaddering består av 70% anddun och 30% andfjäder. I och med att det innehåller en stor andel dun är täcket fluffigt vilket gör att det är bra luftflöde i täcket som gör att det inte blir för varmt och ger en svalkande känsla. Dunet innehar en RDS certifiering vilket styrker att fjäder och dun kommer från ansvarsfullt behandlade gäss och ankor.

Yttertyget består av 100% bomull som är framtaget genom BCI, better cotton initiative vilket styrker att bomullet är framtaget under schyssta arbetsvillkor för arbetarna och når upp till en viss standard vad gäller miljökrav. Trådtätheten på yttertyget är 233 och håller därmed en hög kvalitet och kommer inte att slitas i första taget. Garantin på Lillesand sommartäcke ligger på 5 år.

Täcket är lätt att sköta om och går att tvätta i 60 grader och tåls att torktumlas.

Sommartäcket är uppmärkt med värmegraden svalt täcke och passar därmed bäst för varmare temperaturer då täcket är svalt.

Pris:  1599 kr (150 x 210 cm)

2199 kr (230 x 220 cm)

Sommarduntäcke sval Nordun

sängkläder

Sommartäcket kommer i två olika storlekar. Du kan välja mellan 150 x 210 cm och  230 x 220 cm. Den väger totalt  600 g varav ca 510 g är fyllningsvikt.

Fyllningen består av 50 % anddun och 50% andfjäder och är ett DOWNPASS certifierat dun som säkerställer säkra och etiska dunprodukter som kommer från en värdig djurhållning. DOWNPASS dun är också spårbart för att konsumenten själv ska kunna kolla upp vart dunet kommer ifrån och från vilka omständigheter.

Yttertyget består av mjuk bomull och har märkningen better cotton. Better cotton är en organisation som säkerställer att bomullet uppfyller miljökrav och att de som arbetar med att framställa bomullet gör det under bra omständigheter och villkor. 

Täcket är sytt i rutor och det finns fyllda kanaler runt om hela täcket för att fyllningen ska fördelas jämnt. Den jämna fördelningen gör att värmen fördelas jämnt. Sommartäcket har värmegraden svalt täcke och är tillverkat för att det ska hålla dig svalt även under höga och fuktiga temperaturer.

Pris: 1199 kr (150 x 210 cm)

1799 kr (230 x 220 cm)

Sommartäcke Lindesnes

täcke

Sommartäcket från Lindesnes finns i två olika storlekar. Du kan välja mellan 230 x 220 cm  som passar för kingsize och 150 x 210 cm som passar för medelstora sängar.

Täcket är svalt och lätt. Det är tillverkat i fiberkvalitet och består av 100 % polyester. Yttertyget är tillverkat av bomull vilket gör att täcket är mjukt. Bomullet är framtagen under Better Cotton initiativet som styrker att bomullet tillverkas under schyssta förhållanden, håller en hög kvalitet och uppnår de miljökrav som organisationen har satt upp.

Sommartäcket är uppmärkt med värmegraden svalt täcke vilket styrker ytterligare att täcket är svalt och särskilt framtagen för sommarens varma temperaturer och gör att du kan sova bättre.

Täcket går att tvätta på 60 grader och tål torktumling 1 prick och är därmed lätt att sköta om.

Pris: 699 kr ( 230 x 220 cm)

499 kr (150 x 210 cm)

Sommartäcke

microfiber

Sommartäcket finns i flera olika storlekar. Du kan välja mellan 200 x 220 cm, 240 x 220 cm, 115 x 220 cm och 140 x  200 cm. Täcket är något tyngre i jämförelse med liknande sommartäcken från andra butiker och varumärken. Täcket på 200 x 220 cm väger totalt 1350 g.

Täckets överdrag består av  polyester, mikrofiber och fyllningen består av hålfiber. Materialen är mjuka och eftersom hålfibret är ihåligt skapas det ett bra luftflöde i täcket vilket gör att det håller sig svalt och att värmen fördelas jämnt. Täcket består av ett lager vilket även det gör att luften fördelas jämnt vilket hjälper till att hålla täcket svalt.

Täcket är allergivänligt och kan tvättas på 60 grader vilket dödar dammkvalster. Den är tillverkad för att svalka och säljs som sommartäcke.

Pris: 779 kr.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}