Självvattnande kruka: Bäst i test 2023– Bästa Automatiska bevattningen

William

24 maj, 2023

0  comments

Att ha gröna växter i hemmet har blivit alltmer populärt de senaste åren, och det är inte svårt att förstå varför. Växterna skapar en lugn och harmonisk miljö samtidigt som de tillför färg och liv till våra hem. Men för att hålla våra växter friska och vackra krävs regelbunden skötsel, vilket kan vara en utmaning för den som saknar gröna fingrar eller helt enkelt har en hektisk livsstil.

Här kommer självvattnande krukor in i bilden. Dessa krukor är utformade för att vattna dina växter på ett enkelt och bekvämt sätt. De är ett utmärkt val för den som reser mycket eller har en hektisk livsstil, samtidigt som de kan ge en lösning för den som kanske inte har tid eller kunskap att vattna sina växter regelbundet.

Det finns ett stort utbud av självvattnande krukor på marknaden idag, och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. I den här artikeln kommer vi att ta en närmare titt på fem olika självvattnande krukor och beskriva deras fördelar och nackdelar. Vi hoppas att denna guide kommer att hjälpa dig att hitta den självvattnande krukan som passar dig och dina växtbehov bäst.

Vad gör en självvattnande kruka bra

Innan du väljer en självvattnande kruka, finns det flera faktorer du bör tänka på för att hitta en som passar dig och dina växtbehov. Här är några viktiga punkter att ta i beaktning:

Krukstorlek

Det är viktigt att tänka på storleken på krukan när du köper en självvattnande kruka. En kruka som är för liten kan begränsa tillväxten av din växt, medan en för stor kruka kan göra att jorden blir kvar fuktig längre än vad som är bra för växten. Tänk på storleken på din växt och dess rotsystem, och välj en kruka som är tillräckligt stor för att rymma dem.

Vattenbehållare

En självvattnande kruka fungerar genom att ha en vattenbehållare som ger vattnet åt växten successivt. Det är viktigt att välja en kruka med en vattenbehållare som är tillräckligt stor för att täcka dina växters behov. En stor vattenbehållare kan också innebära att du behöver fylla på vattnet mindre ofta.

Dränering

Även om självvattnande krukor har ett inbyggt bevattningssystem, är det fortfarande viktigt att krukan har god dränering. En kruka utan dränering kan göra att vattnet står kvar i botten, vilket kan göra att rötterna ruttnar. Se därför till att krukan har ett eller flera hål i botten, och/eller att den har en dräneringsmöjlighet för att undvika övervattnad jord.

Vissa krukor saknar dräneringshål med är tillverkade i plast vilket gör det enkelt att borra egna dräneringshål.

Krukans design

Självvattnande krukor finns i många olika designer och stilar. Välj en kruka som passar din personliga smak och inredningsstil, så att den passar bra in i ditt hem. Det kan också vara bra att tänka på krukan material, är den lätt eller tung, tålig eller skör?

Krukans hållbarhet

En självvattnande kruka kan vara en investering för din växt och ditt hem, därför är det också viktigt att välja en kruka som är av hög kvalitet och hållbar. Se till att välja en kruka som är gjord av ett starkt och tåligt material som kan stå emot repor och skador över tid. Kolla recensioner och rekommendationer för att se hur lång tid krukan har hållit för andra användare.

Bästa självvattnande krukan: Test av 5 krukor

Självvattnande kruka Casa Mesh Cube Granit

krukor

Självvattnande kruka Casa Mesh Cube Granit är en modern och stilren självvattnande kruka med en kapacitet på 11 liter. Krukan är gjord av plast med en granitlook, vilket gör att den ser lika vacker ut som en traditionell keramikkruka men är lättare och mer hållbar. 

Krukan har en inbyggd vattenbehållare som rymmer upp till 4 liter, vilket gör att du inte behöver vattna dina växter lika ofta som med en vanlig kruka. Vattenbehållaren har också en indikator som visar när det är dags att fylla på vattnet. 

Casa Mesh krukan har ett separat planteringsområde på toppen, vilket gör det enkelt att byta ut eller plantera nya växter. Krukan har också dräneringshål i botten, så att vattnet kan rinna av ordentligt.

Fördelar:

 • Modern och stilren design
 • Lätt och hållbar konstruktion
 • Stor vattenbehållare med indikator
 • Separat planteringsområde
 • Dräneringshål i botten 

Nackdelar:

 • Kan vara lite dyrare än andra självvattnande krukor på marknaden
 • Storlek och kapacitet kanske inte passar för alla växter

Självvattnande kruka Casa Cosy Tall Planter Grå

blommor

Självvattnande kruka Casa Cosy Tall Planter Grå är en snygg och funktionell självvattnande kruka som är perfekt för inomhusbruk. Krukan är tillverkad av högkvalitativ plast och har en granit-look som gör att den ser ut som en keramikkruka men är mycket lättare och mer hållbar.

Casa Cosy har en kapacitet på 9,5 liter och en inbyggd vattenbehållare som rymmer upp till 3,5 liter vatten. Krukan har en vattenindikator som visar när det är dags att fylla på vattnet, vilket gör att du kan vara säker på att dina växter alltid har rätt mängd vatten.

Krukan är förberedd med dräningshåli botten, vilket gör att överflödigt vatten kan rinna av ordentligt. Detta förhindrar att dina växter drabbas av sjukdomar och röta av överbevattning

Fördelar:

 • Snygg och modern design
 • Tillverkad av högkvalitativ plast
 • Lätt och hållbar konstruktion
 • Inbyggd vattenbehållare med indikator
 • Dräningen i botten

Nackdelar:

 • Kan vara lite dyrare än andra självvattnande krukor.
 • Storlek och kapacitet kanske inte passar för alla växter

Självvattnande tomatkruka med spalje

krukväxter

Tomatkruka med spalje självbevattnande är en självvattnande kruka som är speciellt utformad för att odla tomatplantor. Krukan har en kapacitet på 13,5 liter och en inbyggd vattenbehållare som rymmer upp till 4 liter vatten.

Krukan har en spalje som gör att tomatplantan kan klättra uppåt och ge stöd åt växten. Detta gör att du kan odla tomatplantor i en mindre yta, samtidigt som du får bättre utdelning av dina tomatplantor.

Tomatkrukan har en inbyggd vattenindikator som visar när det är dags att fylla på vatten. Krukan har också dräneringi botten, så att överflödigt vatten kan rinna av ordentligt.

Fördelar:

 • Speciellt utformad för tomatplantor
 • Spalje som ger stöd åt växten
 • Inbyggd vattenbehållare med indikator
 • Dränering i botten

Nackdelar:

 • Krukan är speciellt utformad för tomatplantor och kanske inte lämpar sig för andra typer av växter.
 • Krukan är relativt stor.

Bevattningskruka Paulina 25 cm

vattning

Bevattningskruka Paulina 25 cm Svart är en självvattnande kruka med en enkel men elegant design som passar in i alla typer av inredningar. Krukan har en kapacitet på 4,5 liter och en inbyggd vattenbehållare som rymmer upp till 1,5 liter vatten.

Krukan har en inbyggd vattenindikator som visar när det är dags att fylla på vatten. Tack vare indikatorn finns det ingen risk för övervattning och du behöver inte fundera på om krukan är torr utan det syns tydligt.

Paulina krukan är gjord av högkvalitativ plast, vilket gör den både lätt och hållbar. Krukan är också UV-resistent, vilket innebär att den inte bleks av solen.

Fördelar:

 • Enkel och elegant design
 • Tillverkad av högkvalitativ plast
 • Lätt och hållbar konstruktion
 • Inbyggd vattenbehållare med indikator

Nackdelar:

 • Kan vara lite dyrare än andra självvattnande krukor.
 • Krukan kan vara lite mindre än andra självvattnande krukor på marknaden

Självvattnande balkonglåda

kruka

Balkonglåda My City Garden 75x20 cm Grå är en självvattnande kruka speciellt utformad för balkonger och mindre utrymmen. Krukan har en kapacitet på 11 liter och en inbyggd vattenbehållare som rymmer upp till 3,5 liter vatten.

Krukan har en inbyggd vattenindikator som visar när det är dags att fylla på vattnet. Det finns inga hål för dränering med det är möjligt att borra egna om det önskas.

My City Garden balkonglåda är tillverkad av högkvalitativ plast som gör att den är både lätt och hållbar. Den har en enkel men stilren design som passar in i alla typer av balkonger och uteplatser.

Fördelar:

 • Speciellt utformad för balkonger och mindre utrymmen
 • Tillverkad av högkvalitativ plast
 • Lätt och hållbar konstruktion
 • Inbyggd vattenbehållare med indikator

Nackdelar:

 • Saknar dränering
 • Endast för användning på balkongen

Vanliga frågor och svar om självvattnande krukor

Hur ofta behöver man vattna en självvattnande kruka? 

Generellt sett behöver man inte vattna lika ofta som med en vanlig kruka, eftersom självvattnande krukor ger en jämn tillförsel av vatten till växterna under en längre tid. 

Vanligtvis kan man behöva fylla på vattenbehållaren i självvattnande krukor ungefär en gång i veckan eller varannan vecka. Det är viktigt att hålla koll på krukan och anpassa bevattningen efter de specifika behoven hos den växt som odlas i krukan.

Hur fungerar en självvattnande kruka?

En självvattnande kruka fungerar genom att ha en inbyggd vattenbehållare som rymmer vatten. En eller flera rör går ner i jorden och när jorden torkar ut så sjunker vattnet i behållaren ner genom röret och tillför jorden vatten. Detta ger växterna en jämn tillförsel av vatten under en längre tid.

Vilka fördelar finns det med självvattnande krukor?

Fördelarna med självvattnande krukor är att de eliminerar behovet av att vattna dina växter manuellt varje dag, vilket gör att du kan vara borta från hemmet under en längre tid utan att behöva oroa dig för att dina växter torkar ut. De hjälper också till att ge dina växter en jämn tillförsel av vatten och näringsämnen.

Finns det några nackdelar med självvattnande krukor?

En nackdel med självvattnande krukor är att de kan vara lite dyrare än vanliga krukor. Dessutom kan vissa självvattnande krukor vara lite mindre än vanliga krukor på marknaden. Det är också viktigt att komma ihåg att vissa växter inte trivs i självvattnande krukor och att du måste välja rätt kruka för den typ av växt du odlar.

Vilka växter kan odlas i självvattnande krukor?

De flesta växter kan odlas i självvattnande krukor. Det är dock viktigt att välja rätt kruka för den typ av växt du odlar. Till exempel, växter som trivs i fuktig jord kan behöva en annan typ av självvattnande kruka än växter som trivs i torr jord.

Så väljer du rätt självvattnande kruka för dina växter

Att odla växter och grönsaker hemma är både roligt och hälsosamt. Men för att dina växter ska trivas och växa så behöver de rätt kruka och rätt mängd vatten. Självvattnande krukor kan vara ett utmärkt alternativ för att säkerställa att dina växter får den mängd vatten som de behöver, utan att du behöver vattna dem manuellt varje dag.

I den här artikeln har vi tittat på 5 olika självvattnande krukor från olika tillverkare, med olika design och kapacitet. Vi har beskrivit fördelar och nackdelar med varje produkt och gett dig all information du behöver för att välja rätt kruka för dina växter och din livsstil.

Vi har också besvarat några vanliga frågor om självvattnande krukor, så att du kan lära dig mer om hur de fungerar och vilka fördelar och nackdelar som finns med dem.

Vi hoppas att denna artikel har varit informativ och hjälpsam för dig när du letar efter den perfekta självvattnande krukan för dina växter. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar kring självvattnande krukor eller andra trädgårdsrelaterade ämnen.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}