Ergonomisk kontorsstol bäst i test 2023 – 5 Bekväma kontorsstolar för hög komfort och stöd

William

25 maj, 2023

0  comments

Jobbar du på kontor eller andra jobb där du ofta blir sittandes i stolen under flera långa timmar varje dag? 

Då måste du skaffa en ergonomisk kontorsstol för att undvika belastning- och förslitningsskador på kroppen!

God ergonomi hjälper inte bara med att undvika smärtor och skador utan ökar även produktiviteten. Dessuotm kan huvudvärk och stress kan minska och den allmänna arbetsmiljön kan förbättras.

I denna artikel kommer vi att gå igenom viktiga punkter att tänka på vid köp av en ergonomisk kontorsstol, recensera och jämföra fem populära modeller, samt svara på några vanliga frågor. Förhoppningsvis kan vi hjälpa dig att hitta den perfekta stolen som passar både ditt hem och ditt arbetsliv.

Så låt oss dyka rakt in i världen av ergonomiska kontorsstolar och se vad som passar bäst för just dig och dina behov!

Att välja rätt kontorsstol för god ergonomi

Justerbarhet

En bra ergonomisk kontorsstol bör vara justerbar i flera aspekter, såsom höjd, sitsvinkel, ryggstöd och armstöd. Detta gör att du kan anpassa stolen efter din kropp och din arbetsposition, vilket minskar risken för belastningsskador och ökar komforten under arbetsdagen. Se till att stolen har tillräckligt många justeringsmöjligheter för att passa dina behov.

Ryggstöd

Ryggstödet på en ergonomisk kontorsstol är avgörande för att ge dig rätt stöd och komfort under arbetsdagen. Det ska vara formgivet för att ge stöd åt både ländrygg och mellanrygg, och helst också vara justerbart i höjd och vinkel. Detta ger bättre stöd och komfort för ryggen, vilket hjälper till att förebygga ryggproblem och förbättra din hållning.

Sitsens form och material

Sitsen bör vara vadderad och ha en form som fördelar trycket över en större yta. Detta minskar risken för att du ska få ont i sittbenen och hjälper till att förebygga cirkulationsproblem.

Materialvalet är också viktigt, då det kan påverka hur bekväm stolen är och hur länge den håller. Kvalitetsmaterial som andas, t.ex. tyg eller mesh, kan bidra till bättre komfort och hållbarhet.

Armstöd

Armstöd kan vara till stor hjälp för att avlasta axlar och nacke, särskilt om du arbetar vid en dator under långa perioder. Se till att de är justerbara, både i höjd och vinkel, så att de kan anpassas efter din kropp och arbetsposition. Välformade armstöd som ger bekvämt stöd kan bidra till att minska belastningen på axlar och nacke.

Hjul och svängmöjlighet

Stolen bör ha hjul och vara lätt att svänga, så att du enkelt kan röra dig mellan olika arbetsstationer utan att behöva resa dig upp. Detta gör att du kan arbeta mer effektivt och minska belastningen på ben och rygg. Hjulens kvalitet och funktion är viktig för att säkerställa att stolen rör sig smidigt och inte skadar golvet.

Kvalitet och garanti

En ergonomisk kontorsstol kan vara en investering, så det är viktigt att välja en modell som håller hög kvalitet och har en bra garanti. Detta innebär att du får en stol som är byggd för att hålla länge, och kan få hjälp om något skulle gå fel. Läs recensioner och jämför garantier för att hitta en stol som ger dig både kvalitet och trygghet.

Tänk på att du alltid har 3 års reklamationsrätt om stolen skulle gå sönder av vanlig användning.

Ergonomiska stolar för kontoren

5 Bästa kontorsstolarna för god arbetsposition

Herman Miller Sayl

ergonomisk

Herman Miller Sayl är en innovativ och snygg ergonomisk kontorsstol som kombinerar hög komfort med en unik design. Den har ett ryggstöd med en 3D Intelligent Suspension, som anpassar sig efter din ryggs form och rörelser för att ge optimalt stöd och rörelsefrihet. Ryggstödet är också utformat för att minimera trycket på ryggraden och ländryggen.

Sitsen på Sayl-stolen är klädd i ett högkvalitativt, ventilerande Phoenix-tyg som ger en bekväm sittupplevelse även under långa arbetsdagar. Stolen har också justerbara armstöd som kan anpassas efter dina behov, vilket hjälper till att avlasta axlar och nacke.

Produktspecifikationer:

 • Vikt: 17 kg
 • Höjd: 93,5 - 104,5 cm
 • Sitsbredd: 50 cm
 • Sitsdjup: 40 - 45,5 cm
 • Max användarvikt: 159 kg
 • Garanti: 12 års Herman Miller-garanti

Nackdelar med Herman Miller Sayl är det höga priset, vilket kan vara en avskräckande faktor för vissa kunder. Men om du är beredd att investera i en ergonomisk kontorsstol av hög kvalitet och unik design, är Sayl-stolen definitivt värd att överväga. Dessutom är den långa garantin på 12 år ett tecken på kvalitet och trygghet i ditt köp.

Kontorsstol med Justerbart Säte

rygproblemer

Kontorsstolen GN-301ALU är en mångsidig och ergonomisk stol som passar för de flesta kontorsmiljöer. Den har ett justerbart säte som kan anpassas i höjd, vinkel och djup, vilket gör det enkelt att hitta den perfekta sittställningen för din kropp och arbetsposition.

Stolen är utrustad med ett synkronmekanism, vilket innebär att sitsen och ryggstödet följer dina rörelser samtidigt, vilket bidrar till en aktiv och dynamisk sittställning. Ryggstödet har även en inbyggd ländryggsstöd för att ge extra komfort och stöd för din rygg.

Produktspecifikationer:

 • Vikt: 23 kg
 • Höjd: 98 - 114 cm
 • Sitsbredd: 49 cm
 • Sitsdjup: 44 cm
 • Max användarvikt: 120 kg
 • Garanti: 5 års garanti

En nackdel med kontrosstolen är att armstöden inte är justerbara, vilket kan vara en begränsning för vissa användare. Det är dock viktigt att notera att denna stol erbjuder mycket justerbarhet och ergonomiska funktioner till ett mer överkomligt pris än vissa andra högkvalitativa kontorsstolar.

Om du är ute efter en pålitlig och bekväm ergonomisk kontorsstol utan att bryta banken, kan denna stol vara ett utmärkt val.

Kontorsstol PRO 645NS

kontorstol

Kontorsstolen PRO 645NS är en prisvärd ergonomisk stol som erbjuder komfort och stöd för långa arbetsdagar. Stolen har en vadderad sits och ryggstöd som är klädda i slitstarkt tyg, vilket ger en bekväm känsla samtidigt som det är hållbart och lätt att underhålla.

Den här stolen har ett flertal justeringsmöjligheter, inklusive höjdjustering, justerbart ryggstöd och tiltfunktion. Tiltfunktionen låter dig luta dig tillbaka och avlasta ryggen, vilket är särskilt användbart under längre arbetspass. Armstöden är fasta men bekvämt vinklade för att erbjuda stöd åt underarmarna.

Produktspecifikationer:

 • Vikt: 15 kg
 • Höjd: 94 - 104 cm
 • Sitsbredd: 47 cm
 • Sitsdjup: 44 cm
 • Max användarvikt: 110 kg
 • Garanti: 2 års garanti

En potentiell nackdel med kontorsstolen PRO är att armstöden inte är justerbara, vilket kan vara en begränsning för vissa användare som föredrar mer anpassningsbara armstöd. Men om du söker en grundläggande, prisvärd och bekväm ergonomisk kontorsstol med justeringsmöjligheter och stödjande funktioner, är PRO 645NS ett bra alternativ att överväga.

Kontorsstol Höganäs 280

chair

Höganäs 280 är en elegant och funktionell ergonomisk kontorsstol som passar utmärkt för både hemmakontoret och arbetsplatsen. Stolen har en vadderad sits och ryggstöd klädda i slitstarkt och bekvämt tyg, som ger dig skön komfort under hela arbetsdagen.

Denna kontorsstol har justerbar sitshöjd, ryggstödsvinkel och tiltfunktion, vilket gör det enkelt att anpassa stolen efter dina behov och preferenser. Nackstödet är justerbart i höjd och vinkel för att ge dig bästa möjliga stöd för nacke och huvud. Armstöden är fasta men bekvämt utformade för att ge stöd åt underarmarna.

Produktspecifikationer:

 • Vikt: 20 kg
 • Höjd: 110 - 122 cm
 • Sitsbredd: 49 cm
 • Sitsdjup: 48 cm
 • Max användarvikt: 130 kg
 • Garanti: 3 års garanti

En möjlig nackdel med Höganäs 280 är att armstöden inte är justerbara, vilket kan vara en begränsning för vissa användare. Men med tanke på stolens bekväma och stödjande funktioner, samt det attraktiva priset, är Höganäs 280 ett utmärkt val för dig som söker en pålitlig och snygg ergonomisk kontorsstol.

Konferensstol Charley

stol

Konferensstolen Charley är en bekväm och stilfull stol som passar utmärkt i konferensrummet, kontoret eller hemmakontoret. Den har en extra stoppad sits och ryggstöd klädda i slitstarkt konstläder, vilket ger dig en skön komfort och en lyxig känsla.

Charley har en justerbar höjd och en gungfunktion som låter dig luta dig tillbaka och koppla av under pauser eller längre möten. Stolen är tillgänglig i två färger - svart och vit - och passar därför in i de flesta inredningsstilar.

Produktspecifikationer:

 • Vikt: 14 kg
 • Höjd: 91 - 103 cm
 • Sitsbredd: 50 cm
 • Sitsdjup: 49 cm
 • Max användarvikt: 120 kg
 • Garanti: 2 års garanti

En nackdel med Charley är att den saknar armstöd, vilket kan vara en begränsning för vissa användare som önskar ytterligare stöd för armar och axlar. Men om du letar efter en elegant och bekväm konferensstol som kan användas i olika miljöer och erbjuder justeringsmöjligheter, är konferensstolen Charley ett utmärkt val.

Vanliga frågor och svar om ergonomiska kontorsstolar

Varför är en ergonomisk kontorsstol viktig?

En ergonomisk kontorsstol är viktig eftersom den hjälper till att förebygga rygg- och nackproblem, samt minska trötthet och obehag under långa arbetsdagar. En ergonomisk stol anpassar sig efter din kroppsform och stöder din ryggrad, vilket ger en bättre sittställning och ökad komfort.

Vad bör jag tänka på när jag köper en ergonomisk kontorsstol?

Några viktiga faktorer att tänka på är justerbarhet, komfort, stöd, material och pris. Se till att stolen har justerbara funktioner såsom sitshöjd, ryggstödsvinkel och eventuellt armstöd. Stolen bör vara bekväm och erbjuda god rygg- och nackstöd. Materialval och pris är också viktiga aspekter att överväga.

Hur mycket bör jag spendera på en ergonomisk kontorsstol?

Det finns ingen fast regel för hur mycket man bör spendera på en ergonomisk kontorsstol, eftersom det beror på din budget och behov. Det är dock viktigt att investera i en kvalitetsstol som ger god ergonomi och komfort. Du kan hitta bra ergonomiska kontorsstolar i olika prisklasser, men kom ihåg att en billigare stol kanske inte erbjuder samma hållbarhet och funktioner som en dyrare modell.

Hur ofta bör jag byta ut min ergonomiska kontorsstol?

Det finns ingen exakt tidsram för när du bör byta ut din ergonomiska kontorsstol, men generellt sett bör du överväga att byta ut den när den börjar bli obekväm eller när justeringarna inte längre fungerar som de ska. Kvalitetsstolar har ofta längre garantier och kan vara mer hållbara över tid.

Är det värt att köpa en begagnad ergonomisk kontorsstol?

Att köpa en begagnad ergonomisk kontorsstol kan vara ett bra alternativ om du har en begränsad budget och vill ha en högkvalitativ stol till ett lägre pris. Dock bör du noggrant inspektera stolen och se till att den fortfarande erbjuder god ergonomi, komfort och justerbarhet.

Sammanfattning om kontorsstolar för god ergonomi

Att investera i en ergonomisk kontorsstol är viktigt för att främja en hälsosam och bekväm arbetsmiljö. I den här artikeln har vi gått igenom fem högkvalitativa ergonomiska kontorsstolar som erbjuder en rad funktioner, materialval och prisklasser för att passa olika behov och preferenser. Några viktiga faktorer att tänka på när du köper en ergonomisk kontorsstol är justerbarhet, komfort, stöd, material och pris.

Här är en kort sammanfattning av de fem produkterna vi har recenserat:

1. Herman Miller Sayl (Justerbara Armstöd, Ländryggsstöd)

2. Kontorsstol med justerbart säte GN-301ALU (Svart)

3. Kontorsstol PRO 645NS

4. Kontorsstol Höganäs 280 (Svart Tyg, Nackstöd, Armstöd, Hjul)

5. Konferensstol Charley (Konstläder, Extra Stoppning, Justerbar Höjd, Gungfunktion)

Vi hoppas att den här artikeln har gett dig en bättre förståelse för vad du bör tänka på när du letar efter en ergonomisk kontorsstol och att våra recensioner hjälper dig att hitta den bästa stolen för dina behov. Kom ihåg att en ergonomisk kontorsstol är en investering i din hälsa och välbefinnande, och att välja rätt stol kan göra stor skillnad för din arbetsdag.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}