Robotdammsugare för industri: Bäst i test 2023 – Kraftiga dammsugare som klarar grovt damm

William

14 februari, 2023

0  comments

En robotdammsugare är en självgående elektrisk dammsugare. En del robotdammsugare kan också skura men deras främsta funktion är att dammsuga golven. Det vanligaste är robotdammsugare för hushållsbruk - Men numera finns det även robotdammsugare som är tillverkade för att dammsuga på stora företag och industrier.

I den här artikeln får du mer information om robotdammsugare som är specifikt framtagna för industri. En robotdammsugare är ett effektivt sätt att hålla golven rena och fräscha från damm och skräp. Dessutom behöver du inte anlita städpersonal enkomt för att dammsuga vilket kan spara företaget pengar i längden.

Robotdammsugare för industri ska vara kraftfulla och kunna ta sig an stora ytor med varierande underlag. Längre ner i texten kan du läsa mer om vilka egenskaper en bra robotdamsugare för industri/företag bör inneha.

I den avslutande delen av artikeln får du svar på några av de vanligaste frågorna som dyker upp i samband med köpet av en robotdammsugare för industri.

Vill du direkt läsa om robotdammsugare som är bäst i test för industrier? 

Klicka här!

Robotdammsugare industri - tänk på detta

Du köper en robotdammsugare till ditt företag för att du vill kunna få golven rena på ett praktiskt sätt utan någon mänsklig ansträngning. Därför är det viktigt att du tänker på att köpa en dammsugare som är designad för att den ska klara av stora industrigolv.

Dammsugaren ska vara kraftfull och du ska själv kunna ställa in dammsugningen efter företagets behov. Utöver kraftfullhet och ett kontrollsystem finns det andra saker som kan vara bra att tänka på för att du ska välja rätt robotdammsugare. I den här delen kan du läsa mer om de egenskaper som utgör den bästa robotdammsugaren för industri för att du ska veta vad du bör leta efter inför ditt köp för att säkerställa dig om att du köper en bra robotdammsugare.

Kraftfull

En bra robotdammsugare för industri ska klara av att dammsuga stora golvytor. Den ska vara utrustad med sidoborstar för att den ska komma åt ordentligt på alla ställen. Motorn ska vara tillverkad för att klara av långa dammsugningar över stora ytor.

Batteri

Robotdammsugare går på batteri. Därför är det viktigt att batteriet är långvarigt och att den laddas på ett effektivt sätt mellan dammsugningarna. Robotdammsugaren ska klara av att dammsuga stora ytor på en och samma dammsugning och ska inte avbrytas för att den behöver laddas.

Den ska vara utrustad med en batteriindikator för att du ska kunna sätta den på laddning i tid. Det är ett stort plus om det finns olika driftlägen eftersom olika driftlägen kan dra olika mycket ström. 

Kontrollsystem och sensorer

Med ett kontrollsystem kan du själv ställa in en timer under vilken tid du vill att dammsugaren ska gå igång. Du ska även kunna styra den med en fjärrkontroll eller en app och exempelvis kunna se vilken batterinivå den ligger på. 

Dammsugaren ska ha inbyggda sensorer för att den ska känna av eventuella hinder och röra sig runt dem. På så sätt kan den fortsätta dammsuga och röra sig omkring hindret vilket underlättar dens arbete.

Tålighet

Eftersom robotdammsugaren ska användas i mer varierande miljöer i jämförelse med de som finns i hemmet är det viktigt att dammsugaren är tillverkad för att den ska vara tålig. Den ska vara robust och bestå av tåligt material.

Lättskött

Robotdammsugaren ska vara självgående vad gäller dammsugningen. Men mellan användningarna är det viktigt att du med enkelhet ska kunna tömma behållaren från damm och smuts. Behållaren ska vara stor för att du inte ska behöva tömma den mitt i dammsugningen.

Du ska kunna avlägsna smuts som fastnat i borstarna på ett smidigt sätt. Den ska ha ett inbyggt rengöringssystem. Om dammsugaren kan skura ska du kunna ta av moppen och göra rent den. 

Makita robotdammsugare

dammsugarrobot

Makita DRC200Z är en robotdammsugare som är tillverkad för rengöring i industri och butik. Den är helt batteridriven och går på 36V vilket gör den till kraftfull. Motorn är tyst och stör inte.

Robotdammsugaren innehar två olika driftlägen. En av driftlägena är slumpmässigt driftläge där du låter roboten slumpmässigt dammsuga runt om i lokalen efter sina egna mönster. Det andra läget är fast rörelsemönster där roboten följer ett fast mönster som är förprogrammerat.

Vid fast rörelsemönster tar dammsugaren samma utvalda område varje gång den städar i det läget. Den har flera olika effektlägen och mönster och därför kan du anpassa dammsugaren efter behov i ert lager, på er butik eller där den behöver användas.

Dammsugaren har flera smarta inställningar. Bland annat en timer som möjliggör att du kan schemalägga dammsugningen. Då går den igång under den tid när det passar. Till exempel på natten när det är färre människor i rörelse på företaget som annars kan vara i vägen.

Roboten är utrustad med ultraljud och stötdämpande sensorer som kan kartlägga objekt och röra sig runt det som är i vägen. Den har en elektrisk broms vilket ökar säkerheten ytterligare. Bromsen möjliggör även ökad produktivitet.

Till utseendet är industridammsugaren robust och är tillverkad av ett tåligt material som gör att den inte går sönder i första taget. Vikten är 4,3 kg och den väger omkring 7 kg med batteri.  Robotdammsugarens övriga mått är:

  • Bredd: 152 mm.
  • Höjd: 373 mm.
  • Längd: 230 mm.

 Robotdammsugaren är svart och grön. Den gröna färgen gör att det är lätt att få syn på den och personalen kan dra sig undan när de ser att den kommer.

Behållaren har en volym på 2 l vilket är ungefär dubbelt så mycket som en dammsugare som används för hushållsbruk. Behållaren är lätt att tömma och göra ren vid behov.

Batteriet räcker mellan 200 och 230 minuter på en laddning vilket är gott om ström för att den ska hinna dammsuga stora ytor på en och samma dammsugning. Roboten laddas direkt efter att den slutfört schemalagd dammsugning. Det kan dock vara bra att veta att varken batteri eller laddare ingår i produkten och du behöver själv köpa till det för att den ska fungera.

Varumärket Makita har flera alternativ på batterier och laddare som passar för deras robotdammsugare.

Du hittar såväl dammsugare som batterier och olika typer av laddar om du följer länken “Till butik”. Tillbehören kan du se om du scrollar ned lite på produktsidan under rubriken “rekommenderat”

Robotdammsugaren är lätt att använda och kommer med en informativ och pedagogisk bruksanvisning på olika språk. Den har en garanti på 3 år.

Cirkapris: 8835 kr exklusive moms.

Robotdammsugare för industri - frågor och svar

Vad är skillnaden mellan en vanlig robotdammsugare och en industri?

En industridammsugare är tillverkad för att dammsuga större ytor. Till exempel lagerlokaler. Därför är dess batteritid längre. En vanlig robotdammsugare har en batteritid på 60-90 minuter medan en industridammsugare kan räcka i över 200 minuter. Motorn och batteriet är kraftfullare.

Även när det kommer till utseendet kan de skilja sig åt. Industridammsugare kan vara något större och mer robusta till utseendet medan en robotdammsugare för hemmabruk oftast är framtagen med en design för att den ska smälta in i hemmet.

Robotdammsugare för hemmabruk kan även skura och moppa golven medan de för industri främst dammsuger. 

Avslutningsvis märks det på prislappen då robotdammsugare för industri är betydligt dyrare än vanliga. En vanlig robotdammsugare kan kosta ett par tusen kr medan en för industri kan komma upp i 10 00 kr eller mer.

Ska jag rengöra dammsugaren?

Du kan behöva göra rent dammsugarens sidoborstar med jämna mellanrum då damm och skräp kan fastna mellan stråna. Du kan även byta ut sidoborstarna mot nya som du kan köpa till när de börjar bli slitna.

Robotdammsugare har inbyggda filter som du kan behöva göra rent eller byta ut. Oftast säger den till när du ska kolla till filtret. Du kan också rengöra hjulen. Dammsugarens yttre delar kan du göra rent med en fuktig trasa.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}