Hängande fågelbad – Vackra fågelbad som lockar småfåglar till trädgården

William

15 februari, 2023

0  comments

Ett hängande fågelbad är ett fågelbad som går att hänga upp. Det är bra att få upp badet på höjden om du haft problem med att vattnet blir förorenat på grund av andra djur eller algbildning. Fågelbad som sätts på marken eller lägre höjder är en fara för fåglarna då det blir lättare för rovdjur att ta dem.

Hängande fågelbad kan hängas i ett träd, från hustaket eller dylikt och fåglarna kan därmed känna sig trygga med att använda fågelbadet.

I den här artikeln kan du läsa mer om de bästa hängande fågelbaden. Produkterna är utvalda för att de har de egenskaper som hängande fågelbad bör inneha. Till exempel att den har skål som rymmer en bra mängd vatten och att du kan förankra fågelbadet på ett säkert sätt.

Längre ner i texten får du mer information om vilka egenskaper som utgör det perfekta hängande fågelbadet.

Hängande fågelbad - viktiga egenskaper

Fågelbad är särskilt viktiga under varma perioder när naturliga vattenkällor torkar ut och det kan vara svårt för djuren att få i sig livsviktigt vatten och svalka sig när det behövs. Då kan du hjälpa fåglarna på traven med ett hängande fågelbad. 

Det finns flera saker som gör ett hängande fågelbad till bra. Det är till exempel viktigt att hänganordningen är säker och att skålen har plats för en lagom mängd vatten. Utöver storlek på skålen och praktisk hänganordning finns det andra egenskaper du kan utgå från vid valet av hängande fågelbad.

Egenskaperna har stått till grund för jämförelsen mellan de olika fågelbaden i artikeln.

Säker hänganordning

Du köper ett hängande fågelbad för att du vill kunna hänga upp det. Därför är det viktigt att hänganordningen består av kedjor eller rejäla rep som gör att skålen hänger stabilt. Det är också viktigt att kroken är stabil och inte kommer loss för säkerhetens skull.

Skålens volym och utformning

Ett fågelbad ska bestå av en skål för förvaring av vatten. Det är viktigt att skålen har plats för  en lagom mängd vatten för att flertalet fåglar ska kunna använda fågelbadet. Men det är minst lika viktigt att skålen är utformad på ett bra sätt för att vattnet ska inte skvalpa över kanterna.

Skålen ska inte vara för djup men vara lagom för att även små fåglar ska kunna använda badet. Kanterna ska vara tillräckligt breda för att fåglarna ska kunna sitta på kanten.

Hållbart material

Eftersom fågelbadet ska hänga utomhus är det viktigt att den är tillverkad av ett material som inte påverkas av vare sig regn, vind, kyla eller värme. Det är också bra om den är tålig nog för ett fall mot marken för att du ska slippa reparera fågelbadet eller köpa ett nytt. Är fågelbadet av metall ska det inte rosta.

Det finns även fågelbad i rost (eller corten)

Hängande fågelbad antikgrå

fågel

Fågelbadet är tillverkad av metall och har en grå färg. Skålen har en höjd på 5,8 cm vilket innebär att den inte är för hög för att fåglarna ska kunna använda badet på ett säkert sätt. Diametern är 30,5 cm. Fågelbadet är av lagom storlek för att många fåglar eller andra djur ska kunna använda det.

Skålen har kanter där små och stora fåglar kan sitta. Den är inte för djup och har plats för en lagom mängd vatten som svalkar och släcker törsten på törstiga vilda djur.

Hänganordningen består av tre kedjor i metall och upptill finns en krok. Även kroken är tillverkad av metall och den är praktisk och går att hänga där det passar. Metall är ett tåligt material som bidrar till fågelbadets stabilitet.

På sidan av fågelbadet finns en liten dekorativ fågel. Badet är designat med en rustik känsla och smälter bra in i trädgården.

Pris: 179 kr.

ESSchert design fågelbad

ESSchert design fågelbad har en diameter på 23,3 cm och höjden på skålen är 8 cm. Den är multifunktionell då den kan användas som fågelbad eller fågelmatare beroende på vilket behov du har. När den fylls med vatten får fåglarna tillgång till en bra mängd vatten och skålen är inte för djup.

Skålen har breda kanter där fåglarna kan sätta sig och den har plats för flertalet småfåglar såväl som större fåglar.

Fågelbadet är tillverkat av gjutjärn. Gjutjärn är ett tåligt material som har tyngd i sig vilket gör att fågelbadet hänger stabilt. Hänganordningen består av tre stycken kedjor av stål vilket även det är ett tåligt material som bidrar till fågelbadet stabilitet. Upptill på hänganordningen finns en krok du kan hänga där det passar. Kroken och dess hänganordning håller upp fågelbadet ordentligt.

Till utseendet är fågelbadet rustikt och kommer i färgen brun. I mitten av badet finns en dekorativ fågel.

Pris: 699 kr.

Trixie fågelbad metall

fågelmat

Trixie fågelbad är tillverkad av metall. Metall är tåligt och står emot de flesta väderförhållanden. Skålen har en diameter på 30 cm vilket gör att den är något större i jämförelse med liknande hängande fågelbad från andra butiker och varumärken. 

Skålen har en generös rymd och kan få plats med upp till 2.2 liter vatten vilket ger fåglarna gott om vatten att dricka och bada i. Eftersom skålen är bred i diametern gör det att den inte är alltför djup och fåglarna kan ta sig ner och upp från badet utan svårigheter. Kanterna är smala men passar bra för små och stora fågelfötter att sitta på.

Fågelbadet är enkelt att hänga upp. Hänganordningen  består av tre stycken kedjor av metall och kroken kan hängas där det passar. Badet hänger stabilt eftersom den är gjord av metall och den kommer därmed inte svaja runt i vinden särskilt mycket.

På sidan av fågelbadet finns en liten dekorativ fågel. Fågelbadet är till färgen grå vilket gör att den smälter in i trädgården.

Pris: 219 kr.

HI hängande fågelbad

fröautomat

HI hängande fågelbad är tillverkad av gjutjärn vilket är ett rejält och tåligt material som står sig i de flesta väderförhållanden. Gjutjärn är ett tyngre material som gör att fågelbadet inte svajar och hänger stabilt i luften. Måtten för fågelbadet är följande:

  • Bredd: 20,5 cm.
  • Diameter: 19 cm.
  • Höjd: 36,5 cm.

Till diametern är den något mindre i jämförelse med liknande fågelbad. Men den har en bra volym för vatten. Kanterna har gott om utrymme för att fåglar av olika storlekar ska kunna sätta sig. Skålen är inte för djup och är rund till formen. 

Hänganordningen består av tre stycken kedjor av metall. Metall är ett tåligt material som gör att badet hänger säkert. Upptill finns en krok du kan använda för att fästa fågelbadet på en valfri plats.

Fågelbadet kommer i en brun färg och har ett rustikt utseende. På sidan finns en dekoration i form av en fågel i gjutjärn som gör fågelbadet till dekorativt samtidigt som det smälter bra in i naturen.

Pris: 559 kr.

Trixie fågelbad keramik

fågelfrö

Fågelbadet kommer i färgen vit och har en diameter på 21 cm och skålen har en volym som rymmer upp till 500 ml. Fågelbadet är därmed något mindre till storleken men fyller sin funktion väl och har plats för en bra mängd vatten för att fåglar av olika storlekar ska kunna ta sig ett svalkande bad eller släcka törsten.

Fågelbadet är tillverkad av keramik. Keramik är ett hållbart material vars kvalitet bevaras genom de flesta väderlekar då det tål både värme och kyla. Däremot kan keramik gå sönder om det faller på något hårt men det krävs mycket för att skålen ska gå sönder. Materialet keramik är tyngre vilket gör att fågelbadet är stabilt och svänger inte runt i vinden.

Hänganordningen består av tre stycken kedjor av metall som krokas fast i skålen genom öglor och upptill finns en större krok du kan använda för att hänga upp fågelbadet på valfri plats.

Skålen är inte för djup och kanterna är av lagom storlek för att fåglar ska kunna sätta sig på kanterna och njuta av fågelbadet. Den kommer i färgen vit och på sidan finns en vit dekorativ fågel. Designen är enkel, tidlös och passar väl in i trädgården.

Pris: 129 kr.

Eva Solo hängande fågelbad

fågelbad

Fågelbadet har en diameter på 25 cm och höjden är 11 cm. Skålen har plats för en lagom mängd vatten som fåglarna kan använda för att bada eller för att dricka vatten. Den är inte för djup för att det ska bli farligt för fåglarna och både mindre och större fåglar kan ha glädje av fågelbadet.

Fågelbadet är tillverkad av keramik som är ett rejält material som håller sig för både kyla, värme, regn och andra väderomväxlingar. Keramik har tyngd vilket bidrar till att skålen hänger stadigt i luften och påverkas inte särskilt mycket av vinden.

Keramik är dock ett material som kan gå sönder om det faller kraftfullt mot något hårt men det är sällan de går sönder helt och oftast blir det bara någon enstaka spricka om materialet skulle skadas.

I mitten av skålen finns en dekorativ hängare. I hängaren finns en 1 meter lång tråd av nylon och du kan själv anpassa höjden på fågelbadet efter vad som känns bäst. Eftersom tråden fästs på en och samma punkt  kan den upplevas som svajig men eftersom skålen är av keramik hänger den stabilt.

Fågelbadet är av enkel och stilren design och kommer i färgen vit.

Pris: 579 kr.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}