Eldboll bäst i test 2023 – En rund eldkorg att elda i som ger liv åt trädgården

William

16 februari, 2023

0  comments

En eldboll, eller ball of fire som produkten även kan marknadsföras som är en sorts eldstad som är rund till formen. Den placeras på valfri plats utomhus och fyller främst dekorativa och värmande syften. Men de kan även användas för enklare grillning av exempelvis korv eller marshmallows. Med andra ord är den mångsidig och gör uteplatsen mysig.

I den här artikeln kan du läsa mer om de bästa eldbollarna som finns på marknaden. De har hamnat på topplistan för att de innehar de egenskaper en bra eldboll ska ha. Den ska till exempel vara tålig mot värme och ha en lockande design. 

Utöver material och design finns det andra egenskaper som utgör den perfekta eldbollen. Längre ner i texten får du mer information om de egenskaper jag utgått från när jag jämförde och valde ut de bästa produkterna.

Eldbollens viktigaste egenskaper

Med en eldboll kan du skapa en mysig stämning i din trädgård och elden kan bli en värmekälla. Därför är det viktigt att du väljer rätt sorts eldboll.

En bra eldboll ska vara tillverkad av ett material som klarar eldens höga temperaturer. Den ska vara säker att använda och vara mångsidig. Utöver material och säkerhet finns det flera egenskaper som är bra att utgå från vid valet av eldboll.

I följande text får du en kort genomgång om de egenskaper som utgör den bästa eldbollen. Egenskaperna är det som stått till grund för jämförelsen mellan de olika produkterna och kan även fungera som en köpguide för dig.

Tåligt material

Eftersom du eldar i eldbollen är det viktigt att den är tillverkad av ett material som tål höga temperaturer. Materialet ska inte påverkas och hålla en hög kvalitet. Förutom att materialet ska tåla värme är det minst lika viktigt att den tål regn och kyla eftersom den placeras utomhus. Därför ska materialet inte rosta av väta eller spricka på grund av kyla. 

Säkerhet

Det är viktigt att eldstaden är designad för att elden inte ska sprida sig. Därför ska den ha ett  nät eller ha en lutning som gör att elden stiger uppåt och inte ner mot marken. Den ska gärna komma upp en bit från marken eftersom risken annars finns att marken blir överhettad och tar eld. 

Ved och aska

Eldbollen ska vara designad för att du ska kunna elda i den. Därför ska den ha ett galler eller andra lösningar som gör att du kan placera veden på ett praktiskt sätt. Det är även till fördel om du kan ta hand om askan med en askbehållare eller att den är lätt nog för att tömmas upp och ned.

Värme, grillning eller dekoration

Den bästa eldbollen ska vara mångsidig för att du ska kunna använda den så mycket som möjligt. Därför ska den vara tillverkad för att du ska kunna elda i den för att värma er eller kunna sticka i grillpinnar i den. Många använder den främst som dekoration och därför ska den ha en design som är estetiskt tilltalande och gör att elden ser vacker ut att se på.

Eldkorg ball of fire

öppen spis

Eldkorgen ball of fire har en omkrets på 77 cm och en höjd på 90 cm. Den är tillverkad av  lackerad plåt vilket gör att den är tålig mot höga temperaturer och påverkas inte av elden. Plåt är ett tåligt material som håller för olika väderlekar. Materialet har dessutom en del tyngd i sig vilket bidrar till stabilitet.

I eldbollen finns ett gnistskydd som minskar risken för eldspridning. Den har ett nät som gör att elden håller sig inne i eldstaden. Det finns ett lock som är smidig att använda när du vill kontrollera elden. På vardera sida av klotet finns enkla handtag som gör att du kan lyfta eller bära iväg eldbollen från en plats till en annan på ett smidigt sätt. I köpet ingår en skyddshuv.

I klotets nedre del finns ett emaljerat fat där du placerar veden. Fatet kan du enkelt lyfta ur vid behov och tömma från aska. Emaljen gör att den är mycket tålig mot varma temperaturer och påverkas inte och håller en hög kvalitet. 

Eldbollen står på fyra ben och kommer upp en bit från marken vilket minskar risken för att marken ska bli överhettad och fatta eld.

Den är praktisk och går att använda för värme, för grillning eller som en trevlig detalj i trädgården.

Pris: 2499 kr.

Esschert design eldkorg ränder

eldstad

Eldkorgen kommer i två olika utföranden. Du kan välja mellan svart eller rost. Den är 58 cm i diameter och har en höjd på 46,5 cm. Den är lätt att bära och du kan flytta runt den på ett smidigt sätt utan någon större ansträngning.

Nedtill i eldkorgen finns ett galler där du kan placera veden. Den har en askbehållare du enkelt kan tömma vid behov vilket gör den till praktisk och lättskött.

Eldbollen är tillverkad av stål. Stål är ett tåligt material som håller sig även i höga temperaturer. Det påverkas inte av elden och bibehåller sin kvalitet.

Klotet är lätt lutat vilket gör att det inte finns några större risker för eldspridning. Eftersom den har ett galler för ved kommer värmen upp något från botten vilket gör att den är säker att använda.

Eldbollen har en modern design med laserskurna ränder på klotets övre del vilket gör att den gör sig snygg i trädgården.

Den är mångsidig och kan användas för eldning, grillning, för att sprida värme eller som en dekoration.

Pris: 6019 kr.

Esschert design eldkorg hålmönster

eldstäder

Eldbollen kommer i två utföranden. Du kan välja mellan svart och rost. Diametern är 46,5 cm och höjden är 58 cm. Den väger inte särskilt mycket och är lätt att bära och flytta som du vill.

I eldbollen finns ett galler för att placera ved. Gallret sitter en bit upp från botten vilket gör att marken inte blir överhettad. Det finns även en askbehållare du kan tömma på ett enkelt sätt vid behov.

Materialet är av stål vilket är tåligt mot eld och höga temperaturer. Det är även tåligt mot regn och kyla.

Eldbollen är lätt lutad och elden stiger snett uppåt vilket minskar risken för eldspridning. Designen är modern och upptill finns ett laserskuret hålmönster.

Den kan användas för eldning och grillning och som en snygg dekoration.

Pris: 6019 kr.

Eldboll mönstrad fåglar

Eldkorgen kommer i en rostig färg och har följande mått:

  • Höjd: 66 cm.
  • Bredd: 58 cm.
  • Djup: 58 cm.

Den väger totalt 11 kilo. Vikten bidrar till eldstadens stabilitet samtidigt som den inte är för tung att bära och lyfta vid behov. Eftersom den är relativt lätt kan du kan tömma den från aska när det behövs.

Eldbollen är tillverkad av plåt. Plåten står emot värme bra och materialet påverkas inte av eldflammor eller höga temperaturer. Det är ett tåligt material som klarar både värme och kyla och trots att den är rostfärgad är den inte rostig och håller en god kvalitet.

Eldstaden står på en fot av plåt. Eftersom den kommer upp en bit från marken minskar risken att marken ska bli överhettad och fatta eld. Runt om kupolen finns ett laserskuret fågelmönster som gör eldbollen till dekorativ. Men det hjälper även till att minska risken för eldspridning.

Öppningen är stor och det är lätt att lägga i ved i eldstaden såväl som att du kan sticka i grillpinnar om du vill grilla något enkelt. 

Eldbollen är dekorativ och ger både ljus och värme i din trädgård.

Pris: 4195 kr.

Eldboll jordglob

eld

Eldbollen är utformad som en jordglob och är rostfärgad. Måtten för eldbollen är följande:

  • Höjd: 66 cm.
  • Bredd: 57 cm.
  • Djup 57 cm.

Den väger 11 kilo och är därmed inte för tung för att en vuxen person ska kunna lyfta och bära den.

Eldbollen är tillverkad av plåt. Plåten är mycket tålig mot både värme och kyla. Den håller en bra kvalitet och plåten påverkas inte av flammorna. Den är rostfärgad men den har inte rost och kommer att  sprida värme och ljus i din trädgård för en lång tid framöver.

Den är placerad på en fot av plåt. Foten gör att eldstaden kommer upp en bit från marken vilket minskar risken för eldspridning. Även plåtmönstret gör att flammorna inte sticker iväg och stiger uppåt.

Framtill finns en öppning du kan använda för att sticka in ved i eldstaden och går även att använda för att grilla. Mönstret av jordgloben gör att den är snygg att se på och den smälter bra in i trädgården.

Pris: 4195 kr.

Eldboll mönstrad blad

kol

Eldbollen är tillverkad av plåt och har en rostig färg. Men den är inte rostig och plåten är hållbar för både värme, kyla och väta och påverkas inte av elden vilket gör att det håller en hög kvalitet.

Måtten för eldbollen är:

  • Höjd: 66 cm.
  • Bredd: 58 cm.
  • Djup: 58 cm.

Den väger 11 kg vilket är en tyngd de flesta vuxna människor klarar av att hantera.

Eldbollen har en vacker design med löv av plåt runt om globen. Löven gör även att elden inte sprider sig och håller sig inne i bollen. Framtill finns en öppning du enkelt kan använda för att sticka in ved eller för att sticka in grillpinnar.

Eldbollen står på en fot av plåt vilket gör att den kommer upp en bit från marken och minskar risken för överhettning och eldspridning. Den är vacker att se på, värmer bra och är säker.

Pris: 4195 kr.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}