Bäst i test av Airfryer 2023 – Bästa varmluftsfritösen för att fritera utan olja

William

1 mars, 2023

0  comments

En airfryer, eller en varmluftsfritös det också kallas är en köksmaskin som används för att fritera på ett snabbt, enkelt och hälsosammare sätt. 

Airfryern har blivit särskilt populär de senaste åren och kan användas för att tillaga olika maträtter. De största fördelarna med airfryern är det går snabbt att laga välsmakande mat som dessutom blir nyttigare än att steka i stekpanna eller fritera i olja.

Vill du laga nyttiga recept och hitta enklare sätt att tillaga mat utan att brista på smaken - då är en airfryer rätt för dig.

I den här artikeln kan du läsa om de bästa varmluftsfritöserna. De har blivit utvalda för artikeln för att de innehar de egenskaper en bra airfryer ska ha.

Till exempel hur mycket mat du kan fritera i den, hur effektiv den är och hur många inställningar som finns att välja bland. 

Längre ner i artikeln får du mer information om airfryerns viktigaste egenskaper. Dessa egenskaper är en stor del i vad som står till grund för jämförelsen mellan de olika produkterna och vilken rangordning de har för i listan “Bäst i test av airfryer”.

Airfryerns viktiga delar

När du ska köpa en airfryer finns det ett par saker som är bra att du kollar efter för att du ska försäkra dig om att du köper en airfryer som fyller sina funktioner väl. 

Det viktigaste för en airfryer är att du kan fritera i den på ett enkelt och effektivt sätt. Den ska vara designad för att du ska få plats med en bra mängd med det du vill tillaga i den och den ska vara användarvänlig. Utöver effektivitet, volym och användarvänlighet finns det andra egenskaper som en bra airfryer bör ha och det kan du läsa mer om i följande text.

Effektivitet och värmefördelning

Du köper en airfryer för att du vill fritera i den. Den bästa varmluftsfritösen är effektiv och tillagar din mat snabbt och enkelt. Därför ska airfryern vara utmärkt med vilken effekt den har eller i vilka temperaturer den kan komma upp till.

Förutom att den ska värmas upp snabbt och fritera effektivt är det minst lika viktigt att den har en jämn värmefördelning för att maten ska bli genomlagad och få en krispig yta.

Kapacitet

För att du ska hitta en airfryer som passar dig är det viktigt att den är uppmärkt med hur många liter behållaren är. Det finns både större och mindre varianter. De större passar för dig som ska laga mat till hela familjen medan en mindre är passande för dig som ska fritera till ett färre antal måltider.

Du ska åtminstone kunna tillaga mat för 2 personer och gärna mer. Men den ska inte heller vara för stor för att du ska kunna få plats med den i ditt kök.

Inställningar

Airfryern ska vara användarvänlig och du ska kunna anpassa temperaturen efter behov då olika råvaror behöver olika lång tid och värme i fritösen för att tillagas. Därför ska den ha flera förinställningar som du enkelt kan använda och anpassa efter råvaran. Till exempel kyckling. Displayen ska vara lätt att läsa av och du ska kunna navigera enkelt i menyn.

Cosori dual blaze airfryer

kitchen appliances

Cosori dual blaze är en airfryer som har en kapacitet på 2,5 kg eller 6,4 l vilket är en generös rymd för en airfryer av den här storleken. Du kan tillaga mat i airfryern för 3-6 personer. Måtten för airfryern är:

 • Höjd: 37,5 cm.
 • Bredd: 36,5 cm.
 • Djup: 44,5 cm

Den tar därmed inte upp särskilt mycket plats och är inte tung då den väger 6,22 kg.

Airfryern leder värme 3 gånger snabbare än andra varmluftsfritöser och lagrar värmen. Airfryern är utvecklad med en patenterad teknologi som justerar temperaturen automatiskt och ger en jämn värmefördelning och du får genomlagade råvaror med en krispig yta.

Den har dubbla värmeelement som justerar temperaturen under tillagningsprocessen automatiskt och du behöver därmed inte vända på maten för att det ska bli genomlagat.

Det finns 12 stycken inställningar som är anpassade för olika typer av maträtter. Till exempel fisk, kyckling, skaldjur eller pommes frites. Andra exempel på inställningar är airfry, bake, stek och återuppvärm.

Du kan kontrollera aifryerns funktioner genom att ladda ner den tillhörande appen som du kan använda för att skapa dina egna förinställningar.

Korgen är avtagbar och utvecklad med non-stick och den kan diskas i diskmaskin. I produkten ingår en grillplatta, en matkorg, en receptbok och en bruksanvisning som ger dig tydliga instruktioner på hur den används.

Airfryer med två korgar (Ninja dual zone)

air-fry

Airfryern sticker ut i mängden då den har två olika fack som gör att du kan tillaga två saker på en och samma gång. Varje behållare har en rymd på 3,8 l och totalt har airfryern en volym på 7,6 l och har därmed den mest generösa volymen i jämförelse med liknande airfryers. Behållarna är avtagbara och kan diskas i diskmaskin.

Men trots dess stora behållare är den inte större än andra airfryers och du kan få plats med den i hemmet. Måtten är:

 • Längd: 40 cm.
 • Bredd: 35 cm.
 • Höjd: 31 cm.

Temperaturen går att ställa in mellan 40 och 230 grader vilket är ett brett temperaturspann och kan nå upp i något högre temperatur i jämförelse med andra airfryers. Temperaturen är jämn och maten genomlagas väl och får en krispig yta. Effekten är upp till 2400 W och den tillagar maten snabbt. Utöver värmeinställningar finns det även två fläkthastigheter.

Det finns 6 olika funktioner vilket är:

 • Air fry
 • Roast
 • Air broil
 • Bake
 • Dehydrate
 • Reheat

Den har flera snabbvalsknappar, är mångsidig och kan användas för matlagning, fritering, uppvärmning och bakning.

Pris: 2699 kr. 

Cosori premium airfryer

kitchen

Airfryer premium är en airfryer av hög kvalitet och är utvecklad med flera smarta och användbara funktioner. Måtten för airfryern är:

 • Höjd: 30 cm.
 • Bredd: 32 cm.
 • Djup: 30 cm.
 • Vikt: 5.3 kg.

Den tar därmed kompakt till storleken.

Kapaciteten ligger på 5,5 L eller 2,2 kg vilket är tillräckligt för att fritera mat för mellan 2 och 5 personer. 

Airfryern är effektiv och har en snabb tillagningstid och lagar mat 2,5 gånger så snabbt i jämförelse med en vanlig ugn. Värmen fördelas jämnt och maten får en krispig konsistens med god smak.

Med Cosori premium luftsteks råvaran vilket gör att du inte behöver använda lika mycket olja och därmed är det ett bättre alternativ för din hälsa och du kan tillaga mat med upp till 90% mindre fett i jämförelse med vanliga fritöser.

Airfryern är utrustad med 11 stycken inställningar som är framtagna för att du ska kunna tillaga olika råvaror i den. Det finns till exempel inställningar för kyckling, fisk, grönsaker och rotfrukter. Men den kan också användas för att baka bröd eller göra desserter vilket gör den till mångsidig. 

Termostaten är justerbar och du kan anpassa värmen efter behov och du kan ha kontroll över värmen. Den är lätt att rengöra tack vare den avtagbara non-stick korgen som du kan diska i diskmaskin.

I produkten ingår en friteringskorg, spettställ, 5 spett och ett recepthäfte.

Philips HD9270/96 airfryer

airfryers

Airfryern har en effekt som kan bli upp till 2000 W och den tillagar maten snabbt och effektivt. Måtten för air fryern är:

 • Längd: 35,5 cm.
 • Höjd: 33,8 cm.
 • Bredd: 35,5 cm.

Den väger 5,5 kg och tar inte upp mycket plats. Men trots dess kompakta storlek har den en bra rymd och har plats för 6,2 l eller 1,2 kg mat.

Airfryern är utvecklad med en rapid air teknik som gör att maten luftfriteras snabbt och värmen fördelas jämnt och blir genomlagad. Tekniken gör också att maten tillagas med 90% mindre fett i jämförelse med vanliga fritöser och är ett bättre alternativ för hälsan.

Den passar bra för olika typer av råvaror och har flera inställningar som du kan anpassa utefter vilken råvara du ska tillaga.Till exempel kött eller grönsaker. Du kan även anpassa temperaturen och den har en varmhållningsfunktion.

Det finns en tillhörande app du kan ladda ner som innehåller recept. Airfryern är lätt att rengöra och enkel att använda.

I produkten ingår en friteringskorg och en bakplåt. En annan populär varmluftsfritös av samma tillverkare är Philips airfryer XXL som rymmer väldigt mycket mat på en gång.

Pris: 2999 kr. 

Liten airfryer

cooking

Airfryern har en rymd på 5,5 l vilket är lagom för att du ska kunna tillaga mat för upp till 5 personer och du kan till exempel göra pommes frites till hela familjen under en och samma omgång i airfryern. För en hel måltiden räcker varmluftsfritös gott och väl för två personer.

Måtten för Princess airfryer digital är:

 • Längd: 38 cm.
 • Bredd: 31 cm.
 • Höjd: 32,5 cm. 

Den är kompakt och den tar inte upp mycket plats.

Airfryern är effektiv och effekten ligger på 1700 W och den maximala temperaturen är 200 grader. Airfryern kombinerar tillagningstemperatur med cirkulerande luft vilket gör att värmen fördelas jämnt och maten tillagas på en kort stund genom high speed air tekniken.

Temperaturintervallen ligger på 20 - 80 grader och är utrustad med ett överhettningsskydd vilket gör att den är säker att använda. Den har en inbyggd timer och kan användas i 60 minuter. Därefter stängs den av automatiskt eftersom höga temperaturer kan bli en säkerhetsrisk.

Med den digitala kontrollpanelen kan du välja inställningar och anpassa temperaturen. Det finns 8 förprogrammerade inställningar. Du kan tillaga olika sorters råvaror i den och den är enkel att använda.

Korgen är avtagbar och är lätt att få ren då den är framtagen med en non-stick beläggning och går att få rent i diskmaskinen. Höljet är tillverkat av rostfritt stål och maskinen är hållbar. Fötterna är tillverkad med antiglid och gör att airfryern står ordentligt på plats.

Pris: 1390 kr.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}