Plantera basilika från affären: Så här gör du steg för steg

William

17 juli, 2023

0  comments

Basilika är en fantastiskt god krydda som går att använda till en mängd olika maträtter. Att göra egen pesto, caprese eller basilikaolja blir oslagbart när du använder färsk basilika med ska man köpa flera krukor med basilika från affären varje gång man vill använda basilika blir det snabbt dyrt.

Du kan enkelt och billig odla egen basilika genom att plantera basilika från affären ned i jorden.

Nedan kan du läsa en tydlig guide som visar steg för steg hur du ska gå från en kruka med kryddväxten till självförsörjande och få ett överflöd på basilika.

plantera basilika från affären

Hela den här basilikabusken kommer från en butiksplanta som har fått växa till sig enligt guiden nedan.

Guide:

Plantera basilika från affären

Att plantera basilika från affären är mitt favoritsätt för att odla egen basilika. Det är både enkelt och billig och du får basilika som räcker till flera olika rätter och ju mer du skördar, desto mer växer basilikan.

basilika från affären eller odla själv

En annan fördel är att bladen på basilika som planteras i jorden utifrån guiden nedan blir betydligt större. På bilden ovan ser du basilika som ett blad i jämförelse med en hel stjälk. Båda kommer från en basilika köpt i en vanlig matbutik men bladet kommer från en planta som har planterats om i jord.

Det här behöver du

  • Planteringsjord
  • En basilika från affären i kruka
  • Ett planteringskärl*
  • Ett glas

Beroende på hur mycket basilika du vill odla kan allt från en gammal glassförpackning, en plastlåda eller en vanliga kruka fungera för att odla basilika in.

Steg 1

Nyp av basilikastjälkarna

Basilika du köper i butik kommer oftast i små kurkor med väldigt många stjälkar. Stjälkarna sitter alldeles för nära varandra för att kunna växa och ge mer basilika.

Kruka med basilika från affären

Nyp av samtliga stjälkar på från basilikaplantan och välj ut alla som ser fräscha och fina ut. De som är väldigt små och sköra behöver du inte använda. Det kommer bli nog med basilika ändå.

Basilikastjälkar

Steg 2

Sätt basilikan i vatten till de utvecklar rötter

Genom att låta basilika rota sig i vatten innan utplantering i jord kommer den snabbt ta fäste i jorden och börja gro. De minskar risken att basilika vissnar och blir dålig innan den hinner ta sig i jorden.

Plocka bort de nedersta bladen från kvistarna så stjälken sticker ned i vattnet. Bäst är att använda sig av smala shotglas eller snapsglas men ett vanligt dryckesglas eller gammal konservburk fungerar också.

rota basilika i vatten

Det här steget kallas "hydroponisk odling" som löst betyder jordlös odling eller odling i vatten.

Placera basilika i ett fönster med mycket ljus. Ställ den inte utomhus då basilika är känsligt mot vind och även starkt solljus när den kommer direkt från affären.

Efter några dagar kommer basilikan att börja rota sig. Låt sticklingarna stå kvar tills de har fått ordentligt mer rötter, sen är det dags att plantera basilikan i jord.

stickling av basilika med rötter
basilika med rötter

Steg 3

Plantera basilika i jord

Nu är basilikasticklingarna starka nog för att planteras i jorden och börja suga åt sig den näring som finns i jorden.

Helt vanlig planteringsjord fungerar utmärkt. Du kan plantera basilikan i allt från en vanlig kruka eller en gammal glassförpackning till en hink eller i stor balja.

basilika från affären planterad i kruka

Plantera inte basilika allt för nära varandra, då kommer de att konkurrera ut varandra och de minsta sticklingarna kommer inte att klara sig. Jag försöker plantera dem omkring 8-10 centimeter från varandra. Det ger dem tillräckligt med utrymme för varje stickling att växa till en stor och härliga basilikabuske.

Steg 4

Vattna och sköt om basilika

Basilika mår bästa av att stå ljust och varmt, utan blåst eller drag.

Basilika kan stå utomhus i direkt solljus men måste vänja sig vid det genom att få stå ute i skuggan ett tag, i solen ett tag och sedan inomhus igen ett tag till den har blivit van att vara ute i solen. Ställer du ut basilikan direkt utan att vänja den kommer bladen snabbt bli bleka och den riskerar att vissna.

Helst ska man vattna basilika underifrån genom att hälla vatten i ett kärl som sedan sugs upp av basilikan.

Själv placerade jag en korg med basilikan i en större balja. Det gör att jag kan vattna genom att fylla på baljan och låta jorden och basilikans rötter suga upp vatten genom de hål som finns i botten på korgen.

basilika suger upp vatten underifrån för att minska sorgmyggor.

Det är absolut inget måste att vattna basilika underifrån men det minskar risk för övervattning (rötterna kan ruttna om de ligger i blöt för länge).

Dessutom gör bevattning underifrån att risken för sorgmyggor, annan ohyra och mögel minskar.

Du bör inte vattna din basilika varje dag. Det är bättre att vattna rejält vid ett tillfälle och sedan låta basilikan klara sig på den mängden vatten i några dagar. Det efterliknar naturligt regnväder bättre och din basilika kommer må bättre.

Steg 5

Skörda basilika

Att skörda basilika är enkelt och gör att du får ännu mer basilika till nästa gång för varje skörd. Det är viktigt att skörda basilikan innan den slår i blom eftersom smaken blir bitter och basilikan blir hårdare.

När du skördar ska du alltid nypa basilikan ovanför ett bladpar. Det gör att basilikan kommer skjuta ut två nya stjälkar från samma ställe och du får dubbel mängd basilika till nästa skörd.

Vissa säger att man inte ska klippa basilika. Själv upplever jag ingen skillnad när jag nyper basilikan eller klipper den med en sax. Den växer lika bra ändå!


Använda basilika

Vad gör man då med alla basilika som du kommer få?

Det finns en mängd olika rätter som får ett lyft av färsk basilika. Lägg några blad över en pizza eller hacka ned i olika pastarätter för att fräscha upp och lyfta smakerna

Det kommer dock inte räcka för att använda all den basilika du kommer få. Några användningsområden som jag rekommenderar är:

  • Egengjord pesto
  • Caprese
  • Basilikaolja (mixa basilika med olivolja)
  • Hacka upp basilika och ha det i en sallad
  • Tomatsallad med rödlök och basilika

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}